Ulaganjem materijalnih dokaza pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) završen je dokazni postupak protiv Dalide Burzić, koja se tereti za neispravno postupanje dok je bila na poziciji glavne tužiteljice sarajevskog Kantonalnog tužilaštva.

Disciplinski tužilac Mirza Hadžiomerović uložio je ispis detalja o predmetu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Semira Efendića, opis poslova ovog predmeta, te instrukciju upućenu zamjenici glavne tužiteljice Aidi Topalović u kojoj se navodi kako treba vršiti nadzor, otvoriti istragu, izdati naloge za vještačenje i optužiti Efendića.

Hadžiomerović je uložio i mišljenje Federalnog tužilaštva od 6. maja 2020. godine na izdatu instrukciju koje je na prethodnom ročištu obrazložio federalni tužilac Dragan Stupar.

Hadžiomerović je uložio i zapisnike o saslušanju svjedoka sa prethodnih ročišta.

Pravna zastupnica Vasvija Vidović nije imala primjedbi na uložene dokaze, te je uložila dopis glavne tužiteljice Sabine Sarajlije od 29. septembra 2020. godine, uz koji je dostavljen zapisnik o ispitivanju Efendića.

U odnosu na navode da je željela da se procesuira Elmedin Konaković, Vidović je uložila odluku o raspisivanju izbora i članak iz kojeg se vidi da je predizborna kampanja počela 7. septembra 2018. godine.

– Ulažem i dopis glavne tužiteljice Sarajlije iz kojeg se vidi da je 4. decembra 2018. godine od premijera dostavljen akt o prenosu vlasništva u ‘”Termalnoj rivijeri Ilidža” – kazala je Vidović, dodavši kako je predmet tada i zaveden.

U odnosu na izjavu Azre Bavčić, glasnogovornice Tužilaštva, Vidović je uložila ispis komunikacije putem vibera iz 2018. godine gdje se sugerira da glavna tužiteljica razgovara sa Centralnom izbornom komisijom (CIK), a ne obrnuto.

Izlaganje završnih riječi zakazano je za 6. januar 2021. godine.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂