Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u protekla 24 sata potvrđeno je 159 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo. Ovaj broj je rezultat analize provedene nad 701 uzorkom prikupljenim u periodu od 14. do 18. decembra ove godine, javlja Anadolija.

Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 95 zaraženih osoba, odnosno njih 59,74 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U KS aktivno 1.963 slučaja zaraze

U isto vrijeme, 211 osoba se oporavilo od COVID – infekcije, što je podatak koji i dalje potvrđuje nastavak pozitivnog trenda, prema kojem je u kantonu registrovan veći broj oporavljenih u odnosu na broj novozaraženih osoba.

Na klinikama i u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (142) i Općoj bolnici (70) hospitalizirano je 212 osoba, od kojih šest pacijenata koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju. Na neinvazivnoj ventilaciji nalazi se 40 pacijenta. Sa ovog bolničkog liječenja otpušteno je 14 osoba.

Nažalost, desila su se i četiri smrtna ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 342 osobe.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 1.963 slučaja zaraze koronavirusom.

Od 30. januara do 19. decembra ove godine ukupno je registrovano 23.068 zaraženih osoba koronavirusom, od kojih se njih 20.763 oporavilo od zaraznog oboljenja COVID-19.

Preporuke epidemiologa

U periodu od 5. do 19. decembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naloženo je 2.187 samoizolacija.

– Kako bi smanjili opasnost zaraze koronavirusom pored pravilnog nošenja maske vrlo je bitno držati fizički razmak, često i temeljito prati i dezinficirati ruke, te izbjegavati dodirivanje očiju, usta i nosa – ponavljaju i dalje iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂