Inspektori za strance u saradnji s policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo, vršeći pojačanu kontrolu kretanja i boravka stranaca na području Kantona Sarajevo, 16. decembra izvršili su kontrolu u 12 objekata koji pružaju usluge smještaja stranim državljanima i tom prilikom kontrolirali 64 migranta.

U trenutku kontrole za 24 migranta nije se mogao utvrditi status boravka, te su oni smješteni u PPC Blažuj gdje će se poduzeti dalje mjere i radnje iz nadležnosti Službe za poslove sa strancima.

Također, prilikom kontrole Služba je utvrdila da pet migranata nezakonito boravi na teritoriji Bosne i Hercegovine, te je njima izrečena mjera protjerivanja sa zabranom ulaska i boravka u periodu od jedne do pet godina.

Navedene osobe su stavljene pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja s teritorije Bosne i Hercegovine.

Prilikom kontrole i inspekcijskog nadzora inspektori za strance utvrdili su određene nepravilnosti u pet objekata koje su se ogledale u neprijavljivanju stranih državljana te neurednom vođenju evidencija, zbog čega je vlasnicima objekata koji su pružali usluge smještaja stranim državljanima izdato pet prekršajnih naloga.

Zbog nepoštivanja zakonskih odredbi u pogledu prijave boravka stranaca, Zakonom o strancima propisana novčana kazna za fizičku osobu koja pruža usluge smještaja je od 200 do 800 konvertibilnih maraka, dok je za pravnu osobu koja pruža usluge smještaja strancima propisana novčana kazna u iznosu od 500 do 2.500 konvertibilnih maraka, te za odgovornu osobu u pravnom subjektu propisana novčana kazna je u iznosu od 200 do 800 konvertibilnih maraka, saopćeno je iz je iz Službe za poslove sa strancima.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂