Koncept koji će, prije svega, normalizirati industriju putovanja, piše “Washington Post”…

Nakon što je počela masovna vakcinacija protiv koronavirusa u Velikoj Britaniji, u fokusu svjetske javnosti ponovo je mogućnost uvođenja COVID pasoša. Na početku pandemije govorilo se o takvom vidu “pasoša” za one koji su prebolovali COVID-19, jer tada o vakcini nije bilo ni riječi. Ali, sada se o tome govori kao o nečemu što nije daleko od realnosti.

Globalni sistem

I američki “The Washington Post” pisao je kako je riječ o konceptu koji će, prije svega, normalizirati industriju putovanja. Navode da je „zdravstveni pasoš“, kako se još naziva, prvenstveno namijenjen međunarodnim putnicima. Međutim, to bi bila aplikacija u kojoj bi korisnici mogli učitavati verificirane rezultate testiranja i, kada to bude moguće, dokaze o vakcinisanju.

Zove se “CommonPass” i testira se od ovog mjeseca na letovima nekih aviokompanija između Njujorka, Londona, Singapura i Hong Konga. Program djeluje putem “Appleovog” “Health appa” na IOS-u ili “CommonHealtha” na androidu, a povezan je s 230 američkih zdravstvenih sistema te funkcionira putem skeniranja koda koji sadrži podatke o korisniku.

Druga aplikacija zove se “IATA Travel Pass”, a na njenom razvoju radi Međunarodno udruženje za zračni prijevoz (IATA). Ona bi trebala biti predstavljena u prvim mjesecima 2021. godine. Prvo će biti dostupna “Appleovim” korisnicima, a kasnije i onima koji koriste android.

Dolazak gostiju

– U Velikoj Britaniji vakcinacija je krenula. Kažu da će svi dobiti neku karticu. Šta ona podrazumijeva i hoće li u budućnosti biti bitna prilikom prelaska granica, to ćemo vidjeti. Ne vjerujem da se to može tek tako riješiti. Za turizam ne znam hoće li možda to biti neophodno. Volio bih da ne bude – kaže nam Adnan Vlajičić, turistički radn ik.

Dodaje da proces vakcinacije sigurno može stvoriti velike komplikacije ljudima prilikom putovanja.

– Ako će države to povezivati na neki direktan način s pasošima, to nije nemoguće. A, ako će to na kraju biti jedini način putovanja, ali i dolaska gostiju, onda je logično i nešto što će se morati dešavati. Ja, kao turistički radnik, radujem se dolasku gostiju, a kakav će biti ulaz i kako će to biti diktirano, još ne znamo – ističe Vlajičić.

Infektolog, prof. dr. Ednan Drljević smatra da je to realno i da će to biti budućnost.

– Kada krenemo u neku zemlju, oni trebaju biti sigurni da ne nosimo COVID-19. Do sada je bilo da napismeno morate imati negativan test na koronavirus, a ovako, stalno ćete imati da ste vakcinisani i da od vas nijednoj zemlji ne prijeti nikakva opasnost što se tiče širenja zaraze – govori dr. Drljević.

Trajanje imuniteta

Ne može se još ni znati koliko imunitet traje nakon vakcinacije, ali sigurno je to više od šest mjeseci. Kod nekih traje doživotno, kod nekih, kao kod gripe, traje godinu. Ali još traju ispitivanja i treba vremena da se sve razjasni – kazao je Drljević.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂