Savršena kao poklon, Božićna zvijezda će svojim prelijepim cvjetovima uljepšati svaki prostor za vrijeme Božićnih praznika.

Da bi božićna zvijezda cvjetala za novogodišnje praznike, posljednji je trenutak da se počne sa specifičnom njegom.

Božićna zvijezda je višegodišnja biljka, a cvjetanje se izaziva tako što se u kasnu jesen mjesec dana drži u tamnoj prostoriji ili se prekrije platnom ili kutijom. Ukoliko do biljke dopre i zračak svjetlosti, narušiće se proces formiranja listova. Kada procvjeta, ne smije da se pomjera, jer može da odbaci cvjetove, a nekada i listove.

Treba je držati na zastakljenoj terasi ili drugom mjestu gdje je temperatura od 12 do 14 stepeni. Unosi se u sobu oko novogodišnjih praznika, ali treba imati u vidu da će u toploj prostoriji brzo precvjetati.

Kada se unese, Božićnoj zvijezdi treba naći mjesto na prozorskoj dasci ili blizu prozora, pa čak i ispod lampe, jer joj je tada neophodno dosta svjetla. Mada voli svjetlo, ne treba je stavljati u prozor ako ne dihtuje dobro. Međutim, ne smije da stoji ni pored radijatora, na mjestu gdje je promaja, jer je idealna temperatura da bi ova biljka procvjetala od 15 do 18 stepeni.

Pošto je tropska biljka, potrebna joj je vlažnost, pa će joj prijati prskanje lišća. Zaliva se jednom nedjeljno, a ukoliko se pretjera, otpašće listovi i istruliti korijen. Najbolje je saksiju staviti na podmetač koji ima vlažan šljunak ili kamenčiće.

Poslije praznika biljka zimu može da provede na zastakljenoj terasi, a ni otvoren prozor (ukoliko nije minusna temperatura) neće joj smetati, ali noć mora da provede na toplom. Jesen i proljeće su najkritičnija doba za Božićnu zvijezdu, jer temperatura varira.

Kada precvjeta, treba je prebaciti u malo hladniju sobu, a kada joj otpadnu i listovi treba prestati sa zalivanjem, jer to znači da počinje mirovanje koje traje oko dva mjeseca. Grane treba skratiti na desetak centimetara (zbog budućih pupoljaka) i ostaviti je u hladnoj sobi. U aprilu je treba presaditi u svježu, hranljivu zemlju, dobro nađubrenu, sa malo riječnog pijeska.

Savršen poklon

Zahvaljujući prelijepim crvenim cvjetovima, ova biljka je izuzetno popularna u vrijeme novogodišnjih praznika, a naročito je dobar izbor kao poklon.

Prilikom kupovine treba obratiti pažnju na listove koji moraju da budu zeleni. Cvjetovi treba da budu jarkocrvene boje, jer nije tačno da će s vremenom biti sve crveniji.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂