Do sada bi trebalo da ste se ugojili između pet i sedam kilograma, ali i dalje nastavite da jedete zdravo i pametno. Što se emocija tiče, vjerovatno primjećujete da ste stabilniji nego u početku trudnoće. Moguće je da vam ponekad oteknu noge, naročito ako ste puno stajali tokom dana. Pijte puno tekućine i dignite noge kad god to možete.

Kako vam raste materica, moguće je da počinjete da osjećate bolove u predjelu okruglih veza metarice – to su ligamenti koji drže matericu i ti bolovi nisu opasni, samo mogu biti malo neprijatni.

Razvoj bebe

Mazite stomak i već počnite da pričate s bebom!

Pored stalnih informacija o svom opštem stanju, pokušajte tati da ispričate kako će izgledati porođaj, kako njega bebe i slične stvari koje vas očekuju. Stavite njegovu ruku na stomak, neka i on osjeti bebine pokrete, a može i da joj priča kako bi se beba navikla na njegov glas. Dužina bebe je oko 27 cm, a težina oko 340 grama.

Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.

Kod doktora

Ako primijetite da vam noge jako otiču i da se otoci ne smanjuju ni nakon odmora, odmah to javite doktoru.

Savjet za ovu nedjelju

Neka vas ne iznenadi to što će vam poslije porođaja početi da opada kosa. To je zato što tokom trudnoće kosa zbog visokog nivoa hormona uopšte ne opada. Konsultujte frizera oko eventualne promjene šampona i nove frizure, jer kosa može da postane neposlušna i da izmijeni svoj kvalitet.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂