Neka nas ne zavaraju neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine. Vrijeme je da se ljubitelji cvijeća pobrinu za muškatle, jednu od najčešćih vrsta cvijeća u dvorištima na ovim prostorima i pripreme ih za zimu. Jer, biljke su kao i ljudi, reaguju na promjene i potrebno im je vrijeme za odmor i oporavak.

Istina je da su muškatle lake za njegu i izdržljive. Njihov cvijet od proljeća do kasne jeseni ukrašava domove i dvorišta. Ali, svakome treba odmor, pa i muškatlama. I baš u jesen počinju pripreme da bi prezimile i  prikupile snagu za sljedeće ljeto. Imaju običaj da kada se unesu u hodnike ili druge prostorije počnu propadati.

Šta se dešava sa biljkom kada je sezona na izmaku?

Ne cvjeta ispod 15 i preko 30 stepeni

Kada se temperatura spusti na 10 do15 stepeni, muškatle ulaze u fazu mirovanja. Mogu preživjeti dugo, ali u toj fazi nema cvijeta. Mnogi ne znaju, ali muškatle ne prestaju rasti samo kada je temperatura niska, već i kada je više od 30 stepeni.

Neka vas ne zavara topla jesen i cvjetovi koji se još uvek održavaju. Muškatla cvjeta i sada, posebno kada su noći ugodne. Međutim, bez obzira na temperaturu, ovaj period je krajnji momenat za veliko spremanje muškatli. Treba ukloniti sve cvjetove. Pravilo je, ne samo uvele, već i svježe. Biljci je to neophodno da bi štedjela energiju, poslije ljetnog ukrašavanja vaših bašta.

Većina listova otpada tokom zime. Uvele je najbolje ukloniti ručno, ali ne treba ih sjeći. U tom slučaju će ostati samo tanke grane. Početkom novembra, dakle, prije prvih mrazeva, muškatle je potrebno skratiti na oko 20 centimetara. Tada se uklanjaju uveli i oštećeni listovi. Kada se biljka očisti, muškatle bi trebalo ostaviti u prostoriju, u kojoj je temperatura od osam do 10 stepeni. Na vama je izbor prostorije, a to mogu biti magacini, suterenske prostorije, ostave ili plastenici koje ne koristite toko zime.

Ne dozvolite joj da oslabi

Najveća noćna mora ljubitelja cvijeća je da im muškatle propadnu tokom zime. To se dešava ako se nalaze u prostoriji koja je topla i mračna, koja nije pogodno mjesto za prezimljavanje. U takvim prostorijama kod muškatle izbijaju tanki i blijedi izdanci. Oni iscrpljuju biljku, pa čak i da “preživi” sljedeće sezone, bila bi daleko slabija i mogućnost da je povratite u život i da opet cvjeta cijelo ljeto su veoma male.

Oprezno sa vodom i bez prihranjivanja

Zimi se muškatle zalivaju povremeno. Dovoljno je jednom u dvije sedmice ili mjesec dana joj dati vodu. Ali, nikako ih ne treba prihranjivati do marta, jer njoj je potrebno mirovanje i “zimski san”.

Na proljeće se muškatle ponovo orezuju. Otprilike 20% visine biljke treba skratiti i nakon toga ih zaliti. Poslije dvije do tri sedmice presađuju se u novu zemlju, koja je svježa. Uz presađivanje, postepeno treba povećavati količinu vode za zalivanje, a ujedno treba početi i sa prihranjivanjem.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂