Čuvena Montesori edukativna metoda ne znači samo školsko obrazovanje već predlaže i kako da dijete uz kućne poslove, primjerene njegovom uzrastu, bolje uči nove vještine i razvija samopouzdanje.

Marija Montesori, doktor psihijatrije i pedagog, osnovala je svoju prvu školu u saveznoj državi Njujork još davne 1911. godine. U srži je bila njena ideja da djeca više uče iz onoga što rade, nego iz onoga o čemu slušaju i da im je urođena želja da budu potrebni i da budu od pomoći. Ona je tvrdila da sposobnosti koje djeca steknu u ranom djetinjstvu imaju važnu ulogu u razvijanju uravnoteženog, preduzetničkog i kompetentnog ponašanja.

Cilj Montesori metode je da se kod djece njeguje njhova ličnost i da im se indirektno podstiče interes za različite sfere. Učenje treba da ide prirodnim procesom, a djeca treba da se navikavaju da pomažu mlađima, da uče od starijih i poštuju međusobne razlike bez obzira na porijeklo.

I mada neki roditelji ne misle da njihovo četvorogodišnje dijete treba da usisava, desetogodišnje dijete kosi travnjak ili da osmogodišnjaci brišu prašinu, mnogi bi da rado provjere poznatu Montesori tablicu kućnih poslova za djecu, primjerenih njihovom uzrastu.

Evo šta je, prema Mariji Montesori, u redu dodijeliti od zadataka djetetu, u zavisnosti od dobi:

2-3 godine

pospremiti igračke u kutiju
složiti knjige na policu
odložiti prljavu odjeću u korpu za veš
baciti smeće
unijeti drva u kuću
složiti svoju odjeću
postaviti sto
donijeti pelene i maramice
obrisati prašinu s parketa

4-5 godina

nahraniti kućne ljubimce
obrisati prosuto
pospremiti igračke
pospremiti krevet
pospremiti svoju sobu
zaliti kućne biljke
postaviti pribor za jelo
pripremiti jednostavan sendvič
koristiti mali ručni usisavač
pospremiti kuhinjski sto
obrisati i pospremiti suđe
dezinfikovati kvake na vratima

Da li se slažete sa Montesori preporukama?

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂