Finski naučnici pronašli su jedan vrlo neobičan način da ojačaju imunitet djece – potpuno su promijenili igralište u vrtiću!

Finski naučnici napravili su jedan potpuno novi format igrališta u vrtićima koristeći prirodne materijale. Cilj ovih promjena jeste jačanje imuniteta kod djece.

Kako konstantan život u gradu, previše sterilna sredina i manjak kontakta sa prirodom može dosta oštetiti razvoj imunog sistema, naučnici su riješili da kreiraju platformu za djecu prepunu biljaka, drvenih rekvizita i polja za igru. Igrališta vrtića su postala potpuno drugačija, prava prirodna oaza.

Asfalt su zamijenili potpuno prirodni materijali, biljke i blato su postali normalno okruženje. 

Naučnici su posmatrali grupu mališana u periodu od 28 dana, poredeći ih sa djecom u drugim urbanim vrtićima.

Rezultati su pokazili pozitivnu promjenu u ćelijama i proteinima koji su od ključne važnosti za jačanje imuniteta i to za ovaj vrlo kratak period.

Djeca koja su odrastala u ‘sterilnim’ uslovima posjeduju slab imuni sistem, jer se organizam ne susreće sa prljavštinom, blatom, polenom ili biljkama. Ovakvi iritansi treba da jačaju imunitet, tako što organizam uči da reaguje na njih.

Nakon veoma dobrih rezultata koje je donijela ova promjena, a istraživanje potvrdilo, naučnici su istakli da će nastaviti sa ovom ‘terapijom drvećem’, kako bi pomogli mališanima u jačanju imunog sistema.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂