U okviru novog istraživanja naučnici su analizirali čestice iz često korišćenih proizvoda od polipropilenske plastike nakon kontakta sa ključalom vodom.

Polipropilen je jedan od materijala koji se najčešće koristi za proizvodnju različitih plastičnih proizvoda, posebno za pakovanje hrane. Unatoč širokoj upotrebi, njegova sposobnost otpuštanja mikroplastike do sada nije bila proučavana.

Međunarodni tim pod vođstvom Trinity Collegea u Dablinu fokusirao  se na količine mikroplastike koja se oslobodi prilikom sterilizacije dječjih flašica. Otkriveno je da se tom prilikom oslobadi do 16 miliona mikroplastike i još milijarde manje nanoplastike po litru.

Studija objavljena u časopisu Nature Food nije proučavala da li su li takve doze mikroplastike štetne. Međutim, prethodna istraživanja sugeriraju da mikroplastika može poremetiti nivo hormona kod ljudi.

Autor studije, profesor John Boland rekao je: “Kad smo vidjeli ove rezultate u laboratoriji, prepoznali smo potencijalni uticaj koji bi mogle imati. Ne želimo da uznemirimo roditelje, posebno zato što nemamo dovoljno informacija o potencijalnim posljedicama mikroplastike na zdravlje odojčadi.”

Naučnici su testirali otpuštanje mikroplastike u 10 vrsta flašica za hranjenje beba – što predstavlja većinu flašica pronađenih na globalnom internet tržištu. Flašice su bile izrađene od polipropilena ili su sadržale dodatke na bazi polipropilena.

Studija je pokazala da se oslobađanje mikroplastike kreće između 1,3 do 16,2 miliona čestica po litri. Također je utvrđeno da su flašice nastavile otpuštati mikroplastiku tokom 21-dnevnog  ispitivanja.

Tim je procijenio da su odojčad u prosjeku izložena 1,6 miliona mikroplastičnih čestica dnevno tokom prvih 12 mjeseci života.

“Nalazi ovog rada u početku mogu zvučati prilično zastrašujuće, ali trebalo bi imati na umu da istraživanje posmatra samo potencijalnu izloženost mikroplastici, a ne potencijalne uticaje takve izloženosti.  Vrlo malo znamo o utjecajima mikroplastike na djecu ili odrasle”, rekao je profesor Oliver Jones sa Kraljevskog tehnološkog univerziteta u Melbournu u Australiji.

Navedene čestice u istraživanju su veličine oko 1-3 mikrometara. Za poređenje, točka koju vidite na kraju rečenice u novinama široka je oko 300 mikrometara, piše Mirror.

“Sasvim je moguće da vrlo brzo prođe kroz tijelo”, dodao je Jones.

“Ipak, ova  studija je još jedan dio slagalice koji ilustruje da je problem sa mikroplastikom vjerovatno mnogo veći nego što mislimo”, zaključio je.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂