Gotovo tipična situacija – beba od nekoliko mjeseci, zdrava, napredna, aktivna, lijepo jede i radi sve što druge zdrave bebe rade. Lijepo spava, probudi se jednom da jede i do jutra mirno spava. A onda, potpuno nenadano, usred noći počne neutješno da plače.

Prolaze minuti, bude se i roditelji beba ide iz ruke u ruku, ali ne prestaje da plače. Ništa ne pomaže – pjevanje, nošenje bebe, a onda, po pravilu, pravac u kola, pa u dežurnu pedijatrijsku ambulantu.

Mora li ovako?

Ne mora!  Hajde da vidimo zašto beba plače i kako da joj pomognemo u toplini doma, bez nepotrebnog odlaska u dežurnu pedijatrijsku ustanovu.

● Zašto beba dugo plače, bez vidljivog razloga?

Uvijek postoji neki razlog. Bebe u prvim mjesecima ne plaču bez “debelog” razloga. Ili su gladne ili ih nešto boli – nema treće.

Mama lako prepoznaje plač gladi. Ipak, kad beba nije gladna, kada se sitoj bebi ponudi obrok, možda će da “povuče” nekoliko puta, ali će onda okrenuti glavu i nastaviti da plače.

● Šta može da boli?

Evo najčešćih uzroka:

–   Kod većine beba, to su bezazleni grčevi. Čak i ako nije bilo tako bolnih grčeva, oni mogu da se jave bilo kada, a naročito noću.

–   Sljedeći uzrok je zapušen nosić, što je često ovih dana i nedjelja, a tako će biti do proljeća.

–   Može se desiti da beba ima malo jači oblik gljivične infekcije usta – soor, a to može da bude veoma bolno.

–   Ponekad i ojed može da bude veoma bolan, naročito noću, ako se beba ukaki.

–   Beba može snažno da plače i zbog kilice koja se uklještila, a koja je do tada ostala neprimijećena, mada se kilica obično primijeti prije nego što se uklješti.

          ● Zašto jako boli usred noći?

Postoji pojam – prag bola, a to je intenzitet (jačina) neke draži koja počinje da boli! E, noću je prag bola niži u odnosu na dnevno, budno stanje. Ako bismo napravili skalu jačine bola od 1 do 10, ono što danju boli jačinom 2, noću boli bar 5! Zato, sve što boli, jače boli noću.

           ● Šta treba da urade mama i tata?

Noćni plač kod beba koje su do tada bile potpuno zdrave, napredne i koje su te večeri legle bez ikakvih tegoba – najčešće je bezazlen fenomen, bez obzira što izgleda strašno. Evo šta treba da se uradi, najbolje zajedničkom akcijom mame i tate:

–   Prvo, suzbijte paniku – beba osjeća maminu i tatinu uznemirenost, zato je nephodno da se potisne strah i smireno pristupi bebi.

–   Nježno uzmite bebu iz kreveca, privijte je uz sebe, tako da  beba gleda (ili plače) u vas.

–   Upalite svjetlo, prošetajte nekoliko minuta po sobi i probajte da smirite bebu.

–   Provjerite da bebi nije zapušen nosić, to može da uzrokuje veoma bolnu situaciju. Kada je nos zapušen, beba teško diše, što je čini nervoznom. No, tada je zapušen i mali kanal koji spaja srednje uho i nos. Zato se u šupljini srednjeg uha nakuplja sekret, a to “napinje” bubnu opnu, što je veoma neprijatno i bolno! Ovo se često dešava i starijoj djeci, ali je kod beba sve nekako manje, pa je dovoljno sasvim malo sekreta u “dubini nosića” da napravi problem. Od velike pomoći može da bude “servis” nosića – ispiranje fiziološkim rastvorom.

–   Razgolitite bebu, možda je pretopljena. Rashladite je, ostavivši je samo u peleni par minuta. Ovo je naročito aktuelno tokom vrelih noći, kojih i dalje ima. Slično je i kad nije prevruće, ali je vazduh vlažan poslije “tople” kiše.

–   Potom prepovijte bebu. Možda je napunila pelenu, pa je nervozna.

–   Kada skinete bebu, pogledajte da nema ojeda oko čmarića i genitalija. Jer, to može da boli, naročito ako je dijete kakilo.

–   Pažljivo pogledajte predio prepona i genitalija, da slučajno nema neke “budže” koja je iskočila – možda je u pitanju kilica, koja također može da boli. Ne treba biti doktor da se vidi kilica.

–   Kada ste presvukli bebu i vidjeli da je sve u redu, ponudite je da jede. Ako se lijepo najede, ubrzo će zadovoljno da zaspi! Naravno, u tom slučaju bi trebalo da je prošlo bar tri sata od prethodnog obroka. Ako je prošlo manje vremena, mala je vjerovatnoća da je dijete gladno. Vrlo je moguće da su grčevi uzrok bolnog plača, a tada nije dobro davati bebi da jede! U toj situaciji, dijete će “refleksno” da sisa (iako nije gladno), pa će da proguta dosta zraka, koji će da stigne u crijeva i pojača bolove zbog gasnih “mjehurova” koji rastežu crijeva (to su, u stvari, grčevi). Dakle, ako beba neće da sisa, nemojte da je tjerate, već je ponovo uzmite kod sebe i vašu ruku nježno stavite na njen stomačić – vjerovatno su grčevi uzrok bolnog plača.

–   Ako poslije nekoliko minuta ni to ne pomogne, a beba i dalje plače, treba primijeniti “džoker terapiju”: dajte bebi pola kašičice Paracetamola (Eferalgan, Febricet, Paracet…) ili joj stavite polovinu čepića Eferalgana od 80 miligrama u guzu. Sačekajte 10 do 15 minuta, pa ćete vidjeti kako će beba lijepo da nastavi da spava! Ovaj manevar čuvajte za noć, nemojte da ga ponavljate više od dva puta dnevno bez konsultacije sa vašim predijatrom.

Kada stvarno mora da se ode na pregled?

–   Ako beba bolno plače i ima povišenu tjelesnu temperaturu – preko 38 stepeni pod miškom (ili preko 38,5 mjereno rektalno), koja ne spada poslije rashlađivanja djeteta. Dakle, ako ustanovite da je beba vruća – skinite je, ostavite nekoliko minuta samo u peleni, pa ponovo izmjerite temperaturu. Ukoliko je temperatura i dalje visoka, morate da odete u dežurnu pedijatrijsku ambulantu na pregled. Između ostalog, važno je da se urade osnovne laboratorijske analize (krvna slika i pregled mokraće). Kod beba mora brzo da se otkrije uzrok visoke temperature i uznemirenosti!

–   Kada roditelji vide da beba ima kilicu – koja je napeta i tvrda, treba da se jave na pregled kod dežurnog dječjeg kirurga. Ne treba čekati da se kilica zacrveni. Čim primijete da je “budža” u preponi tvrda i bolna – pravo kod ljekara! Naravno, bez panike, jer će hirurug da “sredi” kilicu. Kod većine beba, ona može lako da se vrati na “svoje mjesto”  (reponira) u ambulanti. Ali, ako treba, može da se obavi i kirurška intervencija, koja definitivno rješava bebu problema.

–   Ako beba ima zapušen nosić, a roditelji ga lijepo pročiste, daju bebi pola kašičice Paracetamola (ili pola čepića od 80 miligrama), sačekaju dvadesetak minuta, a beba i dalje urla od bolova – treba je odnijeti na pregled. To važi i za one bebe koje su prestale da plaču, ali čim stave siku u usta (ili bočicu) – bolno vrisnu, ostave siku i nastave neutješno da plaču. Tada je moguće (mada se to ipak rijetko dešava) da beba ima upalu srednjeg uha, pa bebu strašno boli kada pokuša da sisa.

–   Zaista su rijetke situacije da mama i tata sve urade kako treba, a beba ne prestaje da plače. Ako se upravo to desi, treba organizovati pregled bebe da bi se utvrdio uzrok “cjelonoćnog” plača.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂