Sada se već definitivno vidi da ste trudni! Materica je toliko velika da se to jasno vidi čak i onda kada se ne posmatra suviše pažljivo. Gornja ivica materice dopire do oko dva do tri prsta ispod pupka. Možda će još uvijek da vas muči zatvor, ali se potreba za mokrenjem smanjuje, jer se materica podigla i više ne pritiska bešiku.

Do sada ne bi trebalo da ste se ugojili više od šest kilograma. Osjećate li sad neko treperenje u stomaku? Moguće je da su to bebini pokreti. Ako ih ne osjećate još, nemojte se brinuti, jer nekad se ne osjete sve do 20. nedjelje, pa čak i nešto kasnije.

Razvoj bebe

Beba počinje da trepće trepavicama koje su tek počele da rastu.

Beba sada dobija masno tkivo ispod kože, koje će do momenta rođenja činiti oko ¾ ukupne težine djeteta. Beba i posteljica su otprilike iste veličine. Na ultrazvuku se vidi kako se beba hrani, guta i trepće trepavicama koje su tek počele da rastu. Kod ženskih beba formira se materica. Dužina bebe je oko 14 cm, a težina oko 200 grama.

Napomena: svaka beba individulano se razvija u majčinom stomaku.

Savjet za ovu nedjelju

Ako ste skloni stvaranju strija, nećete moći da  ih izbjegnete, jer će vam se pojaviti kad trudnoća bude odmakla, ma kako se trudili da ih suzbijete. Možete ih eventualno ublažiti njegovanjem kože, mazanjem kremama. Izaberite kremu koja prija vašoj koži i koja će je hidrirati i njegovati.

Kada birate kremu, nemojte birati one najskuplje, na kojima piše da će vam strije čudesno nestati ili da se nikad neće ponoviti. Neka to bude krema koja prija vašoj koži, koja će je hidrirati i njegovati. Strije ne nestaju poslije porođaja, samo postaju slabije vidljive.

Najčešći razlog za nastajanje strija je naglo i prekomjerno gojenje i na to se i koncentrišite – nemojte jesti bez mjere, jer ako pazite i kvalitetno se hranite – lakše ćete se vratiti na željenu težinu poslije trudnoće, lakše ćete podnositi trudnoću i bolje ćete se osjećati tokom ovog perioda, a smanjićete i mogućnost nastajanja strija.

Možda će vam se na licu pojaviti tamne mrlje nedefinisanog oblika ili u obliku leptira. To je “maska trudnoće”,  pojava koju uzrokuju hormoni i koja se češće javlja kod tamnoputih žena. Nekim trudnicama se pojavljuje izrazito crvenilo lica koje uzorkuju prošireni kapilari, opet pod dejstvom hormona.

Može vam se izmijeniti i kvalitet kose, ona može početi da se kovrdža ili da se ispravlja. Suha kosa obično postaje još suvlja. Ne zovu trudnoću uzlalud drugim stanjem.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂