Povišen holesterol tokom trudnoće je veoma važan za zdravlje mame i bebe. Stručnjaci ipak objašnjavaju u kojim slučajevima on može biti opasan i kada može doći do hipertenzije i rizika.

Visok nivo holesterola tokom trudnoće neophodan je za stvaranje steroidnih hormona, kao što su estrogen i progesteron, koji su krucijalni za održavanje trudnoće. Beba koristi vaš holesterol velikom brzinom za zdrav razvoj udova i mozga.

Majka, placenta i fetus imaju specifične enzime koji mijenjaju i šalju holesterol u određene funkcionalne hormone.

Dozvoljen nivo holesterola

Nivo holesterola se prirodno povećava tokom drugog trimestra, maksimum tokom trećeg i obično se normalizuje četiri nedjelje nakon porođaja.

Većina kardiologa preporučuje da nivo LDL (lošeg holesterola) bude niži od 100 mg/dl, a dobar HDL holesterol veći od 60 mg/dL. Kada je žena trudna, nivo holesterola joj se povećava za 25 do 50 procenata, a na sreću, to je većinom dobar holesterol.

Kada se liječi povišen holesterol

Stručnjaci vrlo često ne liječe visok holesterol kod trudnica, osim ako ne postoji veliki rizik za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Trudnoća je mali vremenski period u životu, te je od ključne važnosti smanjiti bilo kakav loš utjecaj na fetus.

Visok holesterol tokom trudnoće može dovesti do hipertenzije, što može ugroziti život majke i djeteta. Nizak holesterol može dovesti do prijevremenog porođaja i male porođajne težine.

Štetne posljedice povišenog holesterola

Studije su također pokazale da je povišen holesterol imao štetne efekte na majčino potomstvo, kako u maternici, tako i kasnije u životu. Prema Kanadskoj fondaciji za srce i moždani udar, djeca čije su majke imale povišen holesterol prije nego što su zatrudnile, imaju pet puta veću vjerovatnoću da imaju povišen holesterol od drugih. U normalnim uslovima, ljekari mogu da prepisuju terapije za smanjenje nivoa holesterola, međutim, studije su pokazale da su ovi lijekovi za smanjenje holesterola povezani sa abnormalnostima u fiziološkom razvoju beba. Iako su rezultati ograničeni, Džuli i dalje preporučuje prestanak upotrebe ovih lijekova ukoliko ste trudni ili pokušavate da zatrudnite.

Kako se riješiti povišenog holesterola?

U normalnim uslovima, doktori mogu prepisati lijekove za smanjenje holesterola, međutim, ti lijekovi mogu u trudnoći dovesti do abnormalnosti ploda. Zato, najbolji savjet je izbjegavanje ovih lijekova u trudnoći i tokom začeća.

Najbolji način za održavanje zdravog nivoa holesterola tokom trudnoće je uravnotežena ishrana bogata voćem, povrćem i vlaknima. Najbolje bi bilo da izbjegavate zasićene masti i da vježbate, naravno u skladu sa preporukama ljekara. Također, imajte na umu da je vašem tijelu potrebno oko 300 dodatnih kalorija dnevno da biste nahranili i sebe i bebu. Ne više od toga!

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂