Malo je onih ljubitelja mesa i delikatesa od mesa koji ne vole toplu i aromatičnu džigericu. U isto vrijeme, postoje i oni koji još uvijek ne znaju kako se sprema džigerica, a da bude sočna i meka. Zato ćemo vam sada otkriti tajne sočne džigerice, tako da ćete moći da obradujete sebe, a i svoje bližnje:

1. Uvijek perite džigericu pod mlazom tekuće vode, ali nemojte da je držite u vodi tj. da je potapate.

2. Džigerica bude najukusnija ako je stavite u svježe mlijeko.

3. Druga varijanta je da potopite džigericu u ulje ili u vodu, kojoj ste dodali jednu šoljicu sirćeta. Ako ste probali metodu sa sirćetom i vodom, potrebno je da ostavite da se meso dobro ocijedi. Preporučljivo je da ga čak i malo osušite.

4. U mnogim receptima za spremanje džigerice se preporučuje da se prethodno posipa sodom bikarbonom. Međutim, to samo po sebi krije određene rizike, jer ako pretjerate sa sodom, džigerica će imati neprijatnu aromu. Uvijek stavljajte malo sode, pa ostavite džigericu da odstoji tako oko sat vremena i zatim je dobro operite vodom, kako biste uklonili ukus sode.

5. Nikada nemojte da solite džigericu prije pripreme. So se stavlja kada se džigerica termički obradi, nezavisno od toga da li je pržena ili dinstana.

6. Ukusna džigerica se dobija kada je dinstate na tihoj vatri sa vinom. Možete dodati razno povrće poput luka, bijelog luka, mrkve, paprike, itd.

7. Ako pržite džigericu nakon što ste je prethodno potopili u svježe mlijeko ili ste koristili neki drugi kulinarski trik, dobro je osušite i uvaljajte u brašno. Uvijek vodite računa da je ulje, u kome ćete pržiti džigericu, dobro zagrijano.

8. Ako pržite džigericu, nemojte provjeravati da li je gotova tako što ćete probosti viljuškom, jer će tako izaći sav sok. Probajte da okrećete džigericu drvenom špatulom.

9. Uvijek dinstajte džigericu u dobro zatvorenoj posudi.

10. Ako hoćete da pečete džigericu, nemojte je prelivati hladnom vodom za vrijeme pečenja, jer će postati tvrda i suha. Možete je preliti zagrijanim bujonom, ali je potrebno da on bude neslan.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂