Ova biljka je simbol dobre energije…

Ako želite da se zaštitite od loših namjera i otjerate negativnu energiju, dvije saksije čuvarkuće čuvajte ispred ulaznih vrata. Prema vjerovanju, upravo ova biljka, može da zaštiti dom i sa razlogom nosi baš ovaj naziv.

Stavite po jednu saksiju čuvarkuće ispred ulaznih vratra, lijevo i desno. Tako postavljene čuvaju vas od loših stvari i štiti dom od zlih duhova.

Čuvarkuća je višegodišnja biljka koja može da naraste i do 30 centimetara. Što se tiče njenog opstanka u prirodi, veoma dobro podnosi i niske i visoke temperature.

Osim toga, dobro su poznata i njena ljekovita svojstva, pa nije na odmet da se nađe u svakom domu.

Ova biljka je odlična za liječenje upale uha. Nekoliko kapi čuvarkuće nakapajte u ušnu školjku i bol će vrlo brzo nestati. Odlična je i kao lijek za želudac.

U kilogram meda stavite 41 list čuvarkuće. Nakon što odstoji 20 dana, prije doručka uzmite po jednu kašiku ove mješavine.

Ova biljka je svoju primjenu pronašla u narodnoj medicini, a moderna istraživanja su usmjerena na polisaharide iz soka čuvarkuće, jer se njima pripisuje djelovanje na imunološki sistem, kao i liječenje kancerogenih oboljenja.

Čuvarkuća ima slično djelovanje aloe veri, koja je poznata u liječenju različitih kožnih tegoba.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂