Osjećate se bolje nego u prvom trimestru, što možete iskoristiti da se vratite “normalnom životu”, bez mučnina, povraćanja i slabosti. Bez obzira što vam se apetit vratio, nema potrebe da „jedete za dvoje“, već se hranite zdravo.

Razvoj bebe

Kosti bebe su sve čvršće,  zato unosite dovoljno kalcijuma.

Kosti bebe svakim danom postaju sve čvršće, zato ne zaboravite svaki dan da unosite dovoljno kalcijuma (mlijeko, mliječni proizvodi). Lice dobija ljudske konture, polako rastu obrve i trepavice. Bebina koža je tanka i prozirna. Po koži se javljaju fine, tanke dlake – lanugo malje, koje će od sada rasti po koži bebe. Dijete sada zaista liči na čovjeka, noge su mu duže od ruku. Dužina bebe od tjemena do karlice je 10-12 cm, težina oko 70-80 grama.

Napomena: svaka beba individualno se razvija u stomaku.

Kod ljekara

Na redovnom pregledu od sada do kraja trudnoće ljekar će vam mjeriti “visinu fundusa materice”, odnosno određivati dokle dopire gornja ivica materice. Na taj način se posredno prati da li i koliko beba napreduje.

Savjet za ovu nedjelju

Pazite na ishranu, šetajte, budite aktivne i uživajte u najljepšem periodu vaše trudnoće. II trimestar nazivamo još i medeni mjesec trudnoće.

Pričajte sa svojom bebom i razgovarajte sa partnerom otvoreno o svim promjenama, brigama i eventualnim strahovima koji prate trudnoću.

Šta još možete da očekujete u 15. nedjelji? 

Mnoge žene, koje su prošle trudnoću, kažu da su baš u ovom periodu, u kojem se trenutno nalazite, postajale veoma senzualne i da su veoma uživale u seksu. Ako ste i vi među njima, opustite se i uživajte. Seks je potpuno bezopasan, osim ukoliko vaš ljekar ne smatra drugačije.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂