Ono što može da zbuni, čak i da uplaši mame, posebno kada je u pitanju prvo dijete, odnosi se na tjemenjaču. To je žućkasta, često slojevita (pločasta) naslaga na bebinom tjemenu – koja liči na krljušt.

Najveći broj roditelja se raspituje za promjene na bebinom tjemenu tek kada se dogode, mada ima i majki koje zanima kako se uopšte sprečava pojava tjemenjače. Razloga za strah nema, a odgovor je da treba obratiti dodatnu pažnju na njegu kosmatog dijela bebine glave.

Šta je tjemenjača?

Tjemenjača je narodni izraz za slojevitu promjenu kože na bebinom tjemenu, do koje dolazi usljed pojačanog lučenja lojnih žlijezda (seboreja).

Pojačano lučenje lojnih žlijezda ima svako novorođenče, ali nema svako i ove seboroične promjene. To, uglavnom, zavisi od načina njege pomenutog dijela glave – koji je preosjetljiv, pa samim tim plaši mame da pri kupanju bebice primijene pravilan tretman njege.

Kako se sprečava?

Redovnim, svakodnevnim kupanjem i pranjem šamponom, bez straha, mada sve mora da se obavlja nježnim pokretima. Da bi se spriječila pojava tjemenjače, bez obzira da li je bebino tjeme već pokriveno kosom ili ne, ono mora i da se očešlja, i to poslije svakog kupanja.

Kako se liječi?

Ako već dođe do stvaranja tjemenjače, postupak je isti kao i kada je  tjeme sasvim čisto: redovno kupanje i šamponiranje bebine glave, kao i cijelog tijela. Podrazumijeva se da se poslije kupanja bebica smjesti na mek peškir i da joj se nježnim pokretima dobro pokupi vlaga sa tijela. Tjeme joj treba očešljati čak i ako nema kosice na njemu. Najbolje je da se to uradi malim, bebinim češljem ili četkom od prirodne dlake, i to dva puta dnevno, ujutru i uveče. Bez obzira na debljinu i površinu tjemenjače na bebinoj glavi, taj dio može da se natopi nekim od ulja za bebe (najbolje uveče), da bi se sutradan sve to opralo bebi šamponom.

Da li koža može da se povrijedi?

Može, ako se sve radi «nasilno». Može da dođe do povrede, a samim tim i do infekcije. Uz pažljive, nježne pokrete, skida se samo taj nepoželjan sloj. Ukoliko se, u krajnjem slučaju, ipak stvori ranica, treba je premazati nekom od antibiotskih masti – kao što je gentamicin. Tjemenjača, inače, spontano nestaje u toku prve godine života djeteta, kada i prestaje pojačano lučenje lojnih žlijezda.

Bezazlene, ali plaše

U narodu je tjemenjača poznata i kao mliječna krasta (crusta lutea). Ove promjene  mogu da zahvate manju ili veću površinu glave novorođenčeta. Žućkastog su, slojevitog izgleda i sasvim bezazlene, ali ih treba pažljivo odstraniti.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂