Iz mjeseca u mjesec se može vidjeti napredak bebe – zbog čega je i važno da pratimo šta se događa svakog dana…

Razvoj bebe se može pratiti iz dana u dan, jer se svakog dana desi nešto novo. Rast sa sobom donosi nove moći i mogućnosti bebe, pa je beba svakog mjeseca sposobnija za nešto novo. Uglavnom su to fizičke aktivnosti, barem u prvih šest mjeseci.

Kako bi roditelji bili sigurni da njihova beba pravilno razvija svoje moći, ovo su koraci koje prolazi svaka beba u prvih pola godine – vrlo lako ćete ih prepoznati!

Prvi mjesec

Djeluje da beba u prvim danima ne može puno toga da uradi, ali s obzirom na to da je tek stigla na ovaj svijet iz potpuno drugačijeg okruženja u kom je boravila i rasla prethodnih devet mjeseci – svaki napredak i svaki novi pokret bebe u ovom periodu je malo čudo.

Uglavnom će beba do kraja prvog mjeseca uspijevati da iz požaja gdje leži na stomaku podiže glavu, pa čak i da pomjera na jednu i drugu stranu. Na ovaj način vježba i jača svoje leđne i vratne mišiće. Kada leži na leđima fokus će biti na ono što joj je najbliže – najčešće vaše lice dok je posmatrate.

Drugi mjesec

Beba je duplo starija, što znači da će biti i duplo više novih stvari koje može da uradi. Tokom drugog mjeseca beba polako pokazuje nove pokrete i otkriva svoje nove moći. Sada uspijeva da otvori šake, dok leži na stomaku pokušava da se nasloni na podlaktice, podiže glavu još sigurnije i spretnije.

Osim toga, beba počinje da reaguje cijelim svojim tijelom. Prvo što će pokušati jeste da dohvati predmete koji su joj u blizini, a zatim i da dohvati vas kad leži na leđima.

Treći mjesec

Napredak bebe se već vidi. Sada, u svom trećem mjesecu, počinje da malo više obraća pažnju na ono što se dešava oko nje. Bebama su uglavnom sada najzanimljiviji upravo njihovi prsti – s obzirom na to da šake više nisu stisnute, pa se i prstići slobodno pomjeraju.

Pred kraj trećeg mjeseca beba počinje da se kreće. Naravno, to su minimalni pokreti, ali to je sam početak puzanja, jer je prvo kretanje upravo ono na stomaku. Beba se potpomaže laktovima i pokušava da se pomjeri – uglavnom sa ciljem da nešto dohvati ili iz radoznalosti da osmotri svoju okolinu.

Četvrti mjesec

Igranje u četvrtom mjesecu dobija nove dimenzije. Sada je beba još bolja u održavanju ravnoteže dok leži na stomaku podignutih ruku od lakata i nogu iznad koljena. Na ovaj način lakše barata igračkama koje uzima rukama, a dok leži na leđima – počinje i stopalima da se pomaže kako bi dohvatila željeni predmet.

Beba u ovom periodu može da uzme u ruku ono što joj dajete, a najvjerovatnije će to, šta god da je u pitanju, prvo staviti u usta. Osim toga, kreće lagano kotrljanje u stranu po krevecu, a samim tim i razvijanje većeg broja mišića na tijelu.

Peti mjesec

Mogućnosti bebe su sve veće, pa u ovom mjesecu sebi može da obezbijedi širi prostor za igranje tako što uspješno ispruža ruke u laktovima dok leži na stomaku. Ovako može dohvatiti i mnogo dalje igračke i ostale objekte u svom okruženju. Kada je okrenuta na leđa, beba podiže noge u vis i savija ih sve energičnije.

Kako je beba spretnija tako se može primijetiti i sve bolja povezanost očiju i ruku – konačno može sa sigurnošću da dohvati i uzme ono što je vidjela, zato pazite nos, oči, oči ako ste joj u blizini. Također, sve lakše prebacuje iz ruke u ruku ono što je dohvatila, što joj pruža dodatno zadovoljstvo.

Šesti mjesec

Mišići bebe su u šestom mjesecu znatno ojačani što joj daje nove moći. Sada već uspijeva da se sama prevrne sa stomaka na leđa kako bi uspjela u svojoj namjeri da dohvati ili vidi nešto što joj je skrenulo pažnju. Osim toga, sada mnogo lakše upravlja rukama i bez greške uzima i stavlja usta predmete iz blizine ili ono što joj se pruža.

Sada je bebi mnogo razvijeniji i vid, pa lakše opaža stvari koje su udaljenije. Sigurno je da će joj pažnju privući nešto šareno ili nešto što se kreće u pozadini. Sada je već vrijeme da više pažnje obratite na bezbjednost i sigurnost bebe, jer se na sve lakše kreće i pomjera po podlozi na kojoj ste je ostavili, a i radoznalost se pojačava.

*Ovi koraci u napredovanju bebe od prvog do šestog mjeseca su samo redoslijed razvoja i kod svakod djeteta je drugačije. Individualni razvoj svake bebe treba pratiti, a ukoliko dođe do izostanka ili pretjerano rane pojave određenih napredaka kod bebe – trebalo bi da se javite ljekaru koji će uraditi detaljnije preglede i analize kako bi se utvrdilo tačno i precizno stanje u razvoju djeteta.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂