Ulazite u drugi trimestar! Opustite se i uživajte, jer je pred vama najljepši period trudnoće. Većina neugodnih simptoma je prošla ili će uskoro proći, stomak vam još nije prevelik i osjećate se dobro. Materica je izašla iz male karlice što vi uočavate kao “stomak koji se malo vidi” – vjerovatno ćete odjeću početi da popuštate, a pantalone da raskopčavate…

Pošto vam materica raste, možete osjetiti blage bolove u donjem dijelu trbuha – ligamenti se istežu da bi se prilagodili materici koja se povećava.

Razvoj bebe

Lice fetusa sve više liči na pravo lice bebe.

Lice fetusa sve više liči na pravo lice bebe, jer se oči približavaju, a uši se pomjeraju na uobičajena mjesta. Glava polako počinje sporije da raste dok tijelo raste brže, zbog čega glava djeluje jako velika u odnosu na tijelo. Kada se beba rodi, glava joj je oko ¼ dužine cijelog tijela. Crijeva se povlače još dublje u tijelo, jetra počinje da luči žuč, a pankreas da proizvodi insulin. Dužina bebe od tjemena do kraja kičme (guze) je 75 mm, težina oko 30 grama.

Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.

Kod ljekara

Ako osjećate bolove u donjem dijelu trbuha koji traju dugo ili se pojačavaju, obavezno se javite ljekaru.

Savjet za ovu nedjelju

Ova nedjelja je najoptimalnija za prenatalne testove. Na raspolaganju su vam skrining prenatalni testovi dabl i tripl, ali i prenatalni testovi koji su u posljendjih nekoliko godina veoma popularni na našem tržištu.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂