Plivanje je jedan od najzdravijih sportova, međutim postoje greške koje mogu ugroziti dječji život. Pogledajte šta bi trebalo da izbjegavate kako biste spriječili davljenje.

I dok časovi plivanja mogu spasiti dječje živote, postoje određene vještine koje bi, u zavisnosti od godina, djeca trebalo da nauče.

Sju Meki, izvršni direktor Američkog udruženja plivača savjetuje roditeljima da prate sljedeća uputstva kako ne bi svoje mališane doveli u potencijalnu opasnost na bazenima:

Ne budite nonšalantni pri ulasku u vodu

Prije nego što dijete uđe u bazen, roditelji bi trebalo da ga pripreme, a to podrazumijeva nošenje pelena za plivanje, kupaći kostim, kao i mazanje zaštitne kreme.

“Kreiranjem rutine na bazenu djeca će naučiti da u bazen ne mogu ući u bilo kom trenutku, a to može smanjiti šanse da vaše dijete samo ode do bazena, bez vašeg znanja”, ističe Meki.

Ne dozvolite da dijete određuje kada će ući u bazen

“Djeca obožavaju brčaknje u bazenu, međutim, to ne znači da u vodi mogu da provedu čitav dan. Prije odlaska na bazen postavite granice i čvrsto se držite toga da vi odlučujete kada će i koliko biti u vodi. Na taj način djeca će naučiti i da traže dozvolu za skakanje u bazen, što je mnogima omiljena, ali i opasna aktivnost.”

Nikada ne koristite prsluke za spašavanje ili mišiće

Iako su prsluci za spašavanje napravljeni kako bi zaštitili djecu od davljenja i uglavnom su predviđeni za nošenje na otvorenim vodenim površinama, kao što su jezero ili more, oni mogu skliznuti s tijela.

“To može stvoriti lažan osjećaj sigurnosti u vodi”, kaže Meki. “Umjesto toga, naučite dijete kako da se locira, dopliva do ivice, a potom uz nju, držeći se za zid bazena, dođe do stepenica pomoću kojih će izaći.”

Nemojte često koristiti naočare za plivanje

“Učite mališane da otvore oči pod vodom, jer u slučaju da padnu mogu da otvore oči i pronađu stranu sa koje mogu izaći”, kaže Sju.

Ne dozvolite da vaš strah utiče na djecu

Nemojte da paničite ukoliko lice vašeg djeteta uranja ispod površine vode, jer ćete mu na taj način prenijeti osjećaj straha.

“Ukoliko imate veoma malo dijete, pustite ga da vježba u kadi s mjehurićima“, savjetuje Meki.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂