Mnoge igre neće imati nikakvog dejstva osim ako ih ne ne budete ponavljali konstantno. Pažnja djeteta varira zbog mnogo čega. Ponekad su godine u pitanju, ponekad je temperament, ali i raspoloženje.

Nekada će uživati u igranju, ali će biti češće da ćete morati igru prilagođavati njihovim nagonima.

Šta god da se događa, ne treba da vas uznemiri i da izazove paniku u vama. Važno je da se igrate i trudite oko njih. Jer, tako podstičete njihov razvoj, ali i bolju emotivnu vezu.

UPOZORENJE: Svaka od ovih igra je bezbjedna i ne košta ništa. Pomoći će vam da provedete puno kvalitetnog vremena koje će značiti, kako bebi, tako i vama. Sve što treba da radite je da ponavljate iste igre češće i da ih, u zavisnosti od želja vašeg djeteta, unapređujete.

Plesna revolucija

U slučajevima kada beba ima grčiće, ništa nije bolje od dobre muzike i malo plesa. Pustite neku opuštajuću muziku, kombinujte žanrove i procijenite sami koja vašem djetetu odgovara, podignite dijete i plešite sa njim. U početku se blago njišite, pjevušite, a kasnije, u zavisnosti od navršenih mjeseci, ubacujte nove plesne pokrete.

Ukoliko se buni kada je podignite, obucite se što šarenije i glupirajte se ispred nje. Nekoliko džez pokreta i lupkanje sopstvene zadnjice je iz nekog čudnog razloga zanimljivo bebama.

Otkrivajmo stvari

Većina vašeg vremena prilikom othranjivanja djeteta će biti posvećena pokazivanju stvari i edukaciji djeteta. Toga neće manjkati ni sa novorođenčadima. Nove bebe obožavaju razne boje, teksture, mirise, ali i ukuse. Oni koriste sva čula kako bi se upoznali sa predmetom koji im je nov. Moraju da probaju sve.

Ne morate da kupujete razne knjige. Dovoljno je da imate jednu i da je čitate vašem djetetu. Naravno, uvijek ih uključite u čitanje.

Jasno je da neće razumjeti ni riječ onoga što im pokazujete ili čitate, ali će s vremenom shvatiti da ta knjiga predstavlja druženje sa vama, pa će početi da luče hormon sreće, biće mirne i uživaće.

Pored knjiga, koristite sve što imate od starih flašica, pravite im zvečke raznih veličina i oblika, upoznajte ih sa predmetima koje ih okružuju.

Dodirni me

Beba otkriva svijet svim svojim čulima. Dozvolite joj da vas dodiruje, miriše, osjeti. Dajte joj prilikuu da se upozna sa različitim teksturama. Dajte im da opipaju svilu, kašmir ili pamuk. Golicajte ih, da li sa garderobom, različitim tkanimama ili perjem po rukama i stopalima… Uživaće u druženju sa vama.

Hej, šta mi je to na glavi?

Ovo je super igra koja uključuje sva čula. Mekom tkaninom (najbolje pamučnom, tetra pelenom) prelazite lagano preko bebinog lica.

Od vrha glave do brade i sklonite je u stranu da vas beba vide. Tako ponovite nekoliko puta i vaša beba će biti srećna beba.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂