Igra ima značajnu ulogu u razvoju djeteta. Pogledajte kakve ona prednosti ima i kako utiče na razvoj, emocije, samopouzdanje kod djeteta.

Vrijeme je za zabavu: Zašto je važno da se igramo sa bebom?

Da, igra predstavlja zabavnu aktivnost uz puno smijeha i lijepih osjećanja. Uz to, nemojte zaboraviti da se beba na taj način razvija i podstiče važne stavke u svom rastu. Ne zaboravite da se igrate što više i tako pomognete svom djetetu!

Upravo zato smo izdvojili 6 najvažnijih prednosti igre sa bebom:

Igra stvara emotivnu sigurnost. Kada god čitate, pjevate pjesmicu, pravite smiješne face, kako god da se igrate sa bebom, stvarate joj osjećaj sigurnosti. Na taj način bebe osjećaju kako znače svojim roditeljima ili osobi koja stvara neki odnos sa njom.

Igra pojačava emocije. Kada se igrate sa bebom i kada počne da se smije – uzvratite. Iskazivanje i uzvraćanje emocija pokazuje djetetu širok spektar raznih osjećanja. Igra je prvi stepen komunikacije, interakcije, postojanja u svijetu. Kada poraste, učit ćete je osnovnim riječima za iskazivanje emocija (sreća, tuga, bijes). Na ovaj način će dijete naučiti da reaguje kako treba u zavisnosti od osjećanja.

Igra podstiče čula. Uz igru, dijete stvara bolji odnos sa vama i sa svijetom oko sebe. Ako je mlađe od godinu dana, pjevajte ili se posvetite aktivnostima u ritmu. Zvuk je taj koji se razvija prvi, te roditeljski glas koji pjeva ima vrlo važnu ulogu. Sa starijim bebama jake senzone aktivnosti, poput formiranja oblika od plastelina, mogu biti od velike koristi.

Igra podstiče fizički rast. Ugasite televizor, a uključite pjesmice i počnite sa igrom i plesom. Igra je odličan način za podsticanje djetetovom fizičkog rasta, ali isto tako i mentalnog zdravlja, jer podstiče koordinaciju ruku i očiju, fine motoričke vještine, ali i jača snagu gornjeg i donjeg dijela tijela. Penjanje, puzanje, guranje, privlačenje i drugi pokreti poboljšavaju djetetovu okretnost i spretnost.

Igra gradi samopouzdanje. Kada beba uspješno šutne lopticu prema vama ili se popne uz kauč da dohvati svoju igračku, njeno samopouzdanje se jača i dijete postaje sigurnije u sebe kada su druge aktivnost i u pitanju. Upravo zato je važno da ih hvalite i podstičete za sve što urade.

Igra pojačava znatiželju. Pokažite entuzijazam oko djetetove igre i zabave, ali i dok čitate priču i sudbine likova u istoj. Pokažite svoju zainteresovanost, te će i dijete biti veoma znatiželjno u svijetu.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂