Trenutak kada vidite pozitivan test na trudnoću donosi prelijepe emocije, ali u isto vrijeme i strah i zbunjenost. Dajemo odgovore na najčešće pitanje svake žene koja tek sazna da je trudna – Šta sad?

Test je pozitivan. Osmijeh sa lica ne spada, ali se odmah postavlja ono glavno pitanje: Šta sad? To je momenat kada ste svjesni da sada treba uraditi nešto, ali niste sigurni odakle i kako krenuti. Zato predlažemo 15 koraka koje treba da preduzmete kada saznate da ste u drugom stanju.

1. Posjetite ljekara

Ako ste uradili test kod kuće ili vam je menstruacija izostala, obavezno se obratite ljekaru. On će potvrditi trudnoću, ali i reći vam naredne korake kada su pregledi i praćenje trudnoće u pitanju.

2. Pijte vodu

Tokom trudnoće je važno da pijete što više vode. Ljekari predlažu barem 8 do 10 čaša dnevno. Cilj je da vi i vaša beba budete dovoljno hidrirani. To će pomoći i prilikom zatvora, ali i pokretljivosti zglobova. Znaćete da pijete dovoljno vode kada vam je boja urina blijedo žuta. O unosu tečnosti svakako uvijek možete govoriti sa ljekarom.

3. Zdrava ishrana

Šta to obuhvata? Potrudite se da vam ishrana bude bogata proteinima, nutrijentima, voćem i povrćem. Nemojte započinjati razne dijete. I o ovome je najbolje pričati sa doktorom.

4. Vježbanje

U najvećem broju slučajeva, ukoliko ste i do sada vježbali, možete nastaviti sa tim. Ako ne treniate, šetnja i neke jednostavne vježbice su takođe odlična rutina koja pomaže bebinom zdravlju.

5. Objavite lijepe vijesti

Mnoge žene ipak odluče da sačekaju da prođe prvi trimestar, pa tek onda objave lijepe vijesti, jer se tada smanjuju šanse za pobačaj. Razumljivo je i da oni koji su se borili sa trudnoćom jako dugo sada imaju želju da objavu vijesti odlože. Uvijek je najbolje podijeliti vijesti sa drugima onda kada se vi dobro osjećate.

6. Podrška

Potpuno je razumljivo da postavljate bezbroj pitanja. Nekada doktor neće biti tu, ali imate porodicu i prijatelje kao najbolju podršku. Mogu podijeliti svoja iskustva sa istim problemom ili jednostavno biti tu da vas saslušaju. To će svakako umanjiti strahove i anksioznost.

7. Čitajte

Čitajte što više i učite o svim promjenama koje vas očekuju dok beba raste i razvija se.

8. Budžet

Kada dođe beba, nećete imati vremena da pripremate budžet za sve. Napišite na papir makar osnovne stvari. Postoje one stvari koje se kupuju jednom, poput kreveca, sjedišta za auto, kolica, ali ima i onih koje će vam redovno trebati, poput pelena i odjeće.

9. Plan porođaja

Plan i pripreme će vam pomoći da se osjećate mirnije i umanjite strah. Odlučite se gdje ćete se poroditi, kod kog doktora, kakav porođaj želite.

10. Pedijatar

Bilo bi dobro da pronađete pedijatra i prije samog porođaja. Poslušajte prijedloge prijatelja i istražite koji su to doktori na dobrom glasu u vašem kraju. Važno je da pedijatar razumije vaše potrebe i uz kog ćete se osjećati sigurno kada brine o bebi.

11. Dadilja

Da li ste planirali da unajmite dadilju ili planirate vrtić kada beba poraste? Šta god da su vaši izbori, možete promisliti i istražiti malo ranije o svemu.

12. Proizvodi za bebu

Šta biste najradije koristile i šta od proizvoda ima najbolje odlike? Tokom trudnoće imate vremena da sve lijepo istražite šta vam je potrebno – sastav, cijenu, savjete prijatelja, blogova, pedijatra. Na vrijeme odaberite ono što mislite da je najbolje za bebu.

13. Prihvatite svoje novo tijelo

Promjene koje se na vašem tijelu dešavaju neće biti prelijepe (uključuju gasove, kilograme, gorušicu, mučninu, vrtoglavicu). Ipak, imajte na umu – vi donosite jedan nov život na svijet. Volite svoje tijelo i nemojte se loše osjećati zbog promjena koje se javljaju.

14. Prihvatite emocije

Bićete na pravom emotivnom rolerkosteru – od potpunog mira do neprestanog plača. Nemojte se plašiti. Prihvatite promjene emocija i naučite da funkcionišete uz njih.

15. Uživajte u trudnoći

Slikajte se, pišite dnevnik, zabilježite svoje putovanje. Neka trudnoća bude nezaboravan period, bilo da je prva ili posljednja.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂