Vječita dilema svih majki – prirodni porođaj ili carski rez. Pogledajte u čemu se razlikuju ova dva načina porođaja kada su u pitanju procedura, oporavak i komplikacije.

Vaginalni porođaj ili carski rez – dilema koja traje godinama unazad i o kojoj se vrlo često govori. Carski rez je operacija koja može biti planirana ili hitna, ukoliko dođe do komplikacija.

Planirani carski rez se obično radi kada doktor smatra da je to sigurnije, usljed trudnoće sa više beba, ukoliko je beba mnogo velika, ukoliko beba nije okrenuta glavom, ako ste prije toga radili carski rez, ukoliko postoje stanja poput visokog krvnog pritiska, srčanih bolesti, dijabetesa.

Hitan carski rez se vrši onda kada porođaj ne napreduje normalno, ukoliko postoji problem sa fetusom, placentom, pupčanom vrpcom. Carski rez u ovakvim situacijama spašava život mame i bebe.

Mnoge žene vole da upoređuju carski rez sa vaginalnim porođajem, te izdvajamo osnovne razlike.

Procedura

Tokom vaginalnog porođaja, majka osjeća sam porođaj, dok joj se cerviks širi. Materica se kontrahuje, te tako pokreće bebinu glavu ka vaginalnom otvoru. Neke žene žele epidural kako bi se bolovi smanjili, dok su neke više za porođaj bez ikakvih lijekova. Vrlo vjerovatno ćete moći da držite svoju bebu odmah nakon porođaja. Porođaj može trajati 12 do 14 sati kada su u pitanju prvorotke, a malo kraće ukoliko ste već rađali.

Carski rez je operacija koja obično traje 45 minuta od početka do kraja. Beba se rađa u prvih petnaest minuta. Može se vršiti pod totalnom anestezijom ili uz epidural ili spinalnu anesteziju, koja blokira donju polovinu tijela. Zbog lijekova protiv bolova, sam proces ne boli uopšte, iako ćete možda osjećati pritisak ili vađenje bebe kao neku vrstu senzacije.

Oporavak

Teško je predvidjeti koliko će trajati oporavak, jer je svaka žena drugačija. Nakon vaginalnog porođaja, žena obično ostaje 24-48 sati u bolnici. Poslije porođaja javljaju se krvarenja, otoci, grčevi. Mame bi trebalo da se odmaraju barem nekoliko nedjelja.

Ukoliko je u pitanju carski rez, prateći efekti su malo češći. Možete osjećati slabost tokom prvog dana. Kašljanje, kihanje, smijeh mogu izazvati bol. Kada prođe prvi dan bićete u stanju da se pokrećete, što je mnogo važno zbog vašeg organizma. Vjerovatno ćete u roku od nekoliko dana moći da odete kući. Dobićete prepisane lijekove protiv bolova, a nekoliko nedjelja narednih je važno da se odmarate i iscjeljujete.

Komplikacije

Tokom vaginalnog porođaja često dođe do pucanja međice, a nekada se radi i epiziotomija. Ovo zahtijeva kasnije ušivanje, a može izazvati bolove. Problemi sa kontrolisanjem bešike su takođe mogući nakon porođaja.

U slučaju carskog reza, komplikacije mogu biti potencijalne infekcije, hemoragija i krvarenje, povrede bešike ili crijeva tokom operacije. Nekada se mogu desiti negativne reakcije na anesteziju.

Iako su rizici za bebu tokom carskog reza minimalni, nekada može doći do respiratornih problema, naročito ako se rodi prije 39. nedjelje. Tokom vaginalnog porođaja beba se oslobađa te tečnosti iz pluća.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂