Da li treba prekinuti sa dojenjem prije putovanja?

Nikako ne treba prekinuti sa dojenjem prije putovanja.

Žene koje doje mogu se vakcinisati, za maksimalnu zaštitu, ali uvijek treba misliti na mogućnost infekcije djeteta koje se po rođenju ne može vakcinisati i ne može dobiti potrebnu  imunizaciju protiv brojnih infekcija. Zato bi dojena djeca trebalo da dobiju vakcine prema važećem kalendaru vakcinacije.

Da li mame koje doje smiju da se kupaju u moru?

Hladna voda neće uticati na proizvodnju mlijeka, jer to isključivo zavisi od bebine potražnje. U sastojcima morske vode nema ničega što bi uticalo na proizvodnju mlijeka.

Smijem li intenzivno da plivam ukoliko dojim?

Naravno, plivanje je najbolja vježba za bol u leđima na šta se svaka mlada majka žali. Uz to dobro je i za skidanje viška kilograma. Ipak, budite oprezni, ako uz intenzivno plivanje gubite previše kilograma, to može negativno uticati na dojenje.

Da li mokar kupaći treba da se promijeni nakon plivanja?

Bilo bi dobro da nakon plivanja promijenite kupaći i obučete nešto suho, jer mokar sintetični grudnjak zadržava vlagu oko bradavica što pogoduje razvoju gljivične infekcije (sor), koja može prenijeti na bebina usta.

Da li bebu treba ljeti češće dojiti?

Bitno je da mame piju dovoljno tečnosti.

To se ne dešava zbog toga što beba želi da vas nervira, nego zato što je samo žedna, a ne i gladna. Na početku podoja mlijeko je vodenasto i pogodno da gasi žeđ, dok je na kraju podoja mlijeko gušće, hranljivije. Bitno je da mame piju dovoljno tečnosti. Za stariju bebu, koja pored majčinog mlijeka jede i kašice, potrebna je dodatna tečnost.

Da li smijem da koristim kremu za sunčanje dok dojim?

Sunčanje nema nikakvih štetnih uticaja na dojenje, ali ima na zdravlje mame. Tokom sunčanja morate voditi računa da vam dojke, odnosno areole, na izgore na suncu, jer je koža na tim dijelovima tijela izuzetno nježna, a posljedice mogu da budu veoma bolne.

Kreme za sunčanje veoma slabo ulaze u krvotok, ali bilo bi najbolje da uzmete neku na biljnoj bazi. Kod nanošenja kreme treba obratiti pažnju da ne mažete dijelove sa kojeg bi beba mogla da pojede kremu, odnosno prije podoja treba da operete grudi. Za vrijeme dojenja bi trebalo da izbjegavate uzimanje beta karotena za samopotamnjivanje.

Kako da dojim na plaži?

Treba da vodite računa o potrebama svog djeteta, a ne o predrasudama.

Ako imate problem sa intimnošću i ne želite da svako gleda vaše grudi, koristite velike lagane pamučne marame sa kojim možete da se pokrijete. To može da bude obična platnena pelena, vaš pareo ili marama za nošenje beba.

Nemojte se brinuti zbog dojenja u javnosti — treba da vodite računa o potrebama svog djeteta, a ne o predrasudama. A vašem djetetu je vaše mlijeko najbolje u svim situacijama.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂