Javna ustanova Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo oglasila se saopćenjem u kojem navodi da je u prvih šest mjeseci 2019. godine uplaćeno doprinosa za osiguranje u slučaju nezaposlenosti u visini od 18.918.494 KM, dok je u prvih šest mjeseci 2020. u ove svrhe uplaćeno 18.275.034 KM.

– Kao što se može vidjeti, pad naplate doprinosa od nezaposlenosti iznosi 643.460 KM ili u procentima cca 3,5. Ovaj manji pad uplata doprinosa neće imati nikakav utjecaj na redovne aktivnosti Službe u 2020. godini i sve obaveze po pitanju isplate novčanih naknada mogu se realizovati i bit će isplaćene u redovnim rokovima kako zakon i propisuje.

Istovremeno, kada se posmatra rast broja nezaposlenih može se konstatovati da je prema podacima Porezne uprave u FBiH broj zaposlenih sa mjestom prebivališta u Kantonu Sarajevo sa 20.07.2020. godine iznosio 138.676, a da je u periodu od početka pandemije uzrokovane COVID-19 bez posla u KS ostalo cca 5.000 radnika, te se može konstatovati da pad zaposlenih radnika u KS u procentualnom iznosu je manji od 4% u odnosu na ukupan broj zaposlenih u KS – navodi se u saopćenju koje potpisuje v. d. direktorica Edina Ljubuškić.

Dodaje se da je Služba 24. juna 2020. (promjena upravljačke strukture) imala blizu 3.100 neriješenih zahtjeva za isplatu novčane naknade te da će Služba u tekućoj sedmici izdati rješenja za sve predmete koji su zaprimljeni u periodu proglašenog stanja nesreće, a dalje će se rješavati predmeti kako se zaprimaju.

– Još jednom želimo da uputimo riječi izvinjenja svim našim korisnicima, a posebno onima koji su obrade svojih predmeta čekali više mjeseci, i da, i ovom prilikom, potvrdimo da je novčana naknada njihovo pravo, te da novca za te isplate ima za sve korisnike. Ono što je posebno bitno i što želimo potvrditi je to da će Služba u narednom periodu sačiniti rebalans Plana poslovanja i usmjeriti sva potrebna sredstva u isplate novčanih naknada, a koje su prioritet po zakonu.

Ujedno, želimo naglasiti da se svi programi koje samostalno realizuje Služba i svi programi koji se realizuju preko Službe za zapošljavanje KS, a iste raspisuje Federalni zavod za zapošljavanje, realiziraju nesmetano i plaćanja prate dinamiku realizacije programa – piše u saopćenju.

Na kraju, Služba za zapošljavanje KS ostaje posvećena, a što je i zakonska obaveza, rješavanju svih zahtjeva za isplatom novčane naknade kao i realizacijom kako već započetih programa tako i programa koje ce Služba realizirati u budućnosti.

– Svim zaposlenim koji su u dane sedmičnih odmora radili u Službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo, kako bi se našim korisnicima riješili podneseni zahtjevi za isplatu novčane naknade, želim javno uputiti zahvalnost – piše u saopćenju.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂