Mnoge bebe se ujutro vrlo rano bude. Razlog tome može biti i činjenica da je dijete jutarnji tip, ali može biti povezano i sa nekim navikama.

Naučite bebu da duže spava i prilagodite djetetov ritam vašem.

Možete pokušati da uveče stavite dijete sat vremena kasnije u krevet. Ukoliko stavljate dijete u osam uveče na spavanje i ono se redovno budi u pet ujutro, velika je vjerovatnoća da će spavati do šest sati ako ga stavite uveče sat vremena kasnije na spavanje. Ipak, nemojte ovo vrijeme dalje produžavati, jer je devet sati najkasnije kada bi beba, odnosno malo dijete trebalo da odlazi na spavanje.

Kasniji doručak

Ukoliko dajete bebi odmah nakon buđenje da sisa ili nešto da popije ili pojede možda je naučilo da osjeti glad u određeno vrijeme. Zato pokušajte to vrijeme prvog buđenja malo da produžite tako što ćete podići dijete iz kreveta, ali ga malo kasnije nahraniti. Možda tako uspijete da dijete naučite na novi raspored i time produžite i svoj jutarnji san.

Ako se dijete rano budi zbog gladi, nije loše dati mu uveče uz mlijeko i malo žitarica, pa će ga to duže ujutru držati sitim.

Dnevni san

Vaše dijete rano ustaje, ali rado rano prije podne ponovno odspava? Pokušajte taj prijepodnevni san koliko god možete više pomaći, jer moguće je da dijete tim ranim snom nadoknađuje nešto što mu je nedostajalo tokom noći. Pripazite da između novog prijepodnevnog sna i jutarnjeg buđenja prođe barem četiri sata. Ako dijete spava samo jednom na dan, tada to ne bi trebao biti prije podne, jer će se dijete do uveče već poprilično umoriti.

Jutarnja buka

Sljedeći razlog ranog buđenja bebe mogu biti zvukovi koje proizvodi tata koji ujutro odlazi na posao.

Ujutro je bebin san lakši i osjetljiviji na zvukove, a budući da se beba gotovo i naspavala, teško će ponovo zaspati ako se jednom probudi. Zato pokušajte ujutro da obezbijedite što je moguće veću tišinu.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂