Prijatelji s kojima je studirao sit-down komičar Jasmin Džemidžić, koji je nedavno umro zbog teškog zdravstvenog stanja, pokrenuli su online peticiju za posthumnu dodjelu počasne diplome Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

To su one kolege koje su mu pomagale da pristupi zgradi fakulteta i koji su mu pomagali s peticijama, žalbama i zahtjevima da ima pravo da, kao osoba s invaliditetom, nesmetano može ući i izaći u zgradu. Ali, u tome nikad nisu uspjeli.

– Zbog toga, on je bio prinuđen ispisati se sa fakulteta, samo zbog nekoliko stepenica… Iako sada simbolično, mi želimo da makar malo ispravimo nepravdu i odamo počast borcu kojem nije ni trebao fakultet da učini za ljude, ljudska prava, Sarajevo i BiH, mnogo više od raznih političara, tako što ćemo našim potpisima tražiti da mu se posthumno dodijeli počasna diploma Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu – napisali su njegovi prijatelji.

Zbog toga su zamolili sve one koji su poznavali Jasmina, njegov lik i djelo da potpišu peticiju.

Jasmin Džemiđić preminuo je 30. juna 2020. godine u 38. godini nakon teške bolesti. Ova vijest rastužila je sve one koji su ga znali, pa makar i iz viđenja samo. 

Bio je prvi sit-down komičar u regiji i aktivista za prava osoba sa invaliditetom. Kažu da je bio pravi duh Sarajeva, njegovog rodnog grada koji će ga pamtiti kao velikog čovjeka još većeg srca.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂