Vi ste u trećem mjesecu trudnoće…

Bezbjednost u automobilu tokom trudnoće

Nemojte biti u zabludi da tokom trudnoće nije potrebno da vezujete pojas u automobilu! Naprotiv, sada je više nego ikada bitno da vodite računa o sebi i budete odgovorni prema svom nerođenom djetetu.

Znajte da beba ima debeo sloj amnionske tečnosti koji je inače čuva i amortizuje udarce koji mogu nastati tokom manjih sudara. Većina povreda koje se događaju tokom trudnoće, upravo su posljedica saobraćajnih nesreća, tako da je vezivanje pojasa neophodno.

Veoma je važno da nosite rameni pojas – pojas koji prelazi preko grudi. Donji pojas bi značio da nosite, ali ukoliko vas pritiska ili imate problem sa cistama, hematomima u trudnoći, i bez njega je smanjenje rizika značajno.

Kako da ovako postavite pojas? – Zakopčajte pojas prije nego što sjednete na sjedište, a onda se podvucite pod gornji pojas i postavite ga dijagonalno preko grudi. Onaj drugi donji pojas, ostaje zakopčan iza vaših leđa.

Kako ćete se osjećati 12. nedjelje trudnoće?

Pigmentacija – Ove nedjelje možda ćete početi da primjećujete promjene na koži. Ako imate pjege, mogu postati vidljivije.

Ove nedjelje će i na stomaku možda početi da se pojavljuje tamna vertikalna linija – linea negra. Najčešće se pojavljuje tokom drugog tromjesečja i može biti samo do pupka ili cijelom dužinom stomaka. Postepeno će izbledjeti nekoliko nedjelja nakon porođaja.

Koža koja okružuje vaše bradavice – areole, vjerovatno će potamniti.

Ako imate sklonost ka pojavi fleka na licu, obratite pažnju da nikada (čak ni zimi) ne izlazite iz kuće bez kreme sa zaštitnim faktorom. Fleke lako nastaju u trudnoći, a mogu vam ostati do kraja života vidljive na tijelu. Neke fleke postaju svjetlije nakon trudnoće, ali i dalje vidljive.

Kreme protiv bora sa visokim sadržajem kolagena i vitamina – Ukoliko ste ih koristili prije trudnoće, bilo bi dobro da u ovom periodu pređete na neke lakše kreme. Previše vitamina A, može da šteti fetusu. Ukoliko niste sigurni oko upotrebe nekog preparata, bilo bi najbolje da se konsultujete sa ljekarom i farmaceutom.

Gorušica – pojava gorušice je normalna već u 12.nedjelji trudnoće, ali se najčešće javlja tokom posljednjeg tromjesečja. U ovom periodu je uzrokuje povećanje progesterona u toku trudnoće. Progesteron je taj koji ”otpušta” ventil između jednjaka i želudca. Kada se ovo dogodi, kiselina iz stomaka ulazi u jednjak i izaziva ozbiljne iritacije, što se manifestuje kao peckanje.

Pratimo bebin razvoj u trećem mjesecu trudnoće – 4. nedjelja!

Vaša beba nastavlja da raste i razvija se ogromnom brzinom. Bićete zapanjeni promjenama iz nedjelje u nedjelju tokom trudnoće.

  • Bebin mozak se razvija, a nervne ćelije se množe nevjerovatnom brzinom.
  • Beba sada već sisa i može da stavi prste u usta.
  • Bubrezi počinju sa radom i počinje proizvodnja urina.
  • Ove nedjelje počinju da se primjećuju bebine genitalije. Uskoro ćete saznati da li očekujete dječaka ili djevojčicu!

Vaše tijelo

Tijelo raste i širi se! Do kraja 12.nedjelje, materica će izaći iz karlice i pojavljuje se iznad pubične kosti. Stomak će sada početi da bude vidljiv i vrijeme je da zamijenite pantalone trudničkim. Iako će proći još nekoliko mjeseci tokom kojih će materica nastaviti da raste, ona će se za samo 6 nedjelja nakon porođaja vratiti u svoj pređašnji oblik.

Vaša beba

U 12 nedjelji trudnoće, beba je oko 5 centimetara i teška 15 grama.

Još savjeta za 12. nedjelju trudnoće

Na početku trudnoće, pitaćete se da li je moguće da nosite blizance. Ljekar će početi da sumnja na blizanačku trudnoću, ako je materica veća nego što je očekivano. Uglavnom je veća materica znak toga da je trudnoća veća nego što se misli, dok blizanačka trudnoća nije tako čest slučaj. Na ultrazvučnom pregledu ljekar će utvrditi tačnu starost trudnoće i eventualno postojanje višeplodne trudnoće.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂