Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo objavilo je jučer tender za obnovu tramvajske pruge od Marindvora do Ilidže u vrijednosti 20 miliona eura, saznaje „Avaz“.

Riječ je o još jednom projektu koji ima za cilj unapređenje javnog gradskog prijevoza u KS. Kako nam je potvrdio ministar saobraćaja KS Adi Kalem, sredstva je osigurao EBRD, a ova pruga godinama je u lošem stanju.

–    Prošle sedmice objavili smo tener za prugu od Marindvora do S krivine na Marindvoru od 500.000 KM koji je padao prošle godine. Očekujemo otvaranje ponuda u narednoj sedmici – kazao nam je Kalem.

Ministarstvo je 20. juna ove godine objavilo tender za nabavku novih 15 tramvaja u preduzeću GRAS.

Kalem je pojasnio da je riječ o nabavci tramvaja vrijednih 30 miliona eura, supermodernih, niskopodnih.

–    Takve smo tražili, sve u svrhu poboljšanja javnog gradskog prijevoza u KS. Ovo je jedan vid restrukturiranja GRAS-a – kazao je Kalem.

Ministar je pojasnio da je Vlada KS jučer imala sastanak u Vogošći s načelnikom Edinom Smajićem na kojem se razgovaralo o projektu izgradnje Prve transverzale koji će umnogome doprinijeti kvalitetnijem odvijanju saobraćaja u KS.

–    Najavili smo objavljivanje tendera za tunel Kobilja Glava. Imenovan je konsultantski tim koji priprema tendersku dokumentaciju. Razgovaralo se i o izmještanju magistralnog plinovoda, na ulazu u tunel, a raspisana je javna nabavka i u toku je žalbeni postupak. Bilo je riječi i o uspostavi trolejbuske mreže prema Vogošći. Taj projekt ide preko Evropske investicione banke i o njemu odlučuje Parlament FBiH. Poduzimamo sve radnje da što prije kapitalni projekti budu realizirani, sve u svrhu unapređenja javnog gradskog prijevoza u KS – rekao nam je Kalem.

Inače, Parlament FBiH na jučerašnjoj sjednici prihvatio odluku o zaduženju po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i (EBRD) za realizaciju Projekta gradskih prometnica Sarajevo.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂

(avaz)