Ova odluka stvorila je velike probleme roditeljima, kaže nam Asmir Hasičić, direktor Osnovne škole Malta u Sarajevu.

“Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju predviđa da bi došlo do upisa prvačića, oni moraju donijeti ljekarsko uvjerenje o psiho-fizičkoj sposobnosti djeteta za nastavu. Međutim, s obzirom na to da nam je pandemija promijenila sve i da domovi zdravlja tek sada lagano počinju raditi, imamo problem jer su se zbog ljekarskih uvjerenja koja se izdaju prvačićima, a koja roditelji nabavljaju u nadležnim domovima zdravlja, stvorile velike gužve”, pojašnjava Hasičić.

Testiranje prvačića je, ističe, veoma osjetljiv psihološko-pedagoški proces i ne treba ga ni na koji način ubrzavati.

“Roditelji koji tek sada traže termin za dijete dobit će ga tek u augustu, periodu kada već imamo drugi rok za upis prvačića. Dakle, nastala je velika konfuzija. Problem je što velika većina roditelja ne može dobiti ljekarsko uvjerenje. Možda će ga dobiti tek u augustu, ali imamo dosta prvačića koje moramo sada u junu testirati“, poručuje.

Taj uslov je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, smatra naš sagovornik, postavilo jer su im domovi zdravlja rekli da su počeli izdavati ljekarska uvjerenja. Međutim, situacija nije baš tako jednostavna, govori Hasičić.

“Ono što znam je da je u mnogim domovima zdravlja veliki broj ljekara na godišnjem ili bolovanju ili nemaju radne snage. Ne znamo šta ćemo. Zabrinuti smo kako će se to kvalitetno realizirati”, kaže.

Hasečić predlaže rješenje koje bi Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, po njegovom mišljenju, trebalo usvojiti kako bi sve lakše funkcionisalo.

“Smatramo da je Ministarstvo u dogovoru s Domovima zdravlja trebalo otvoriti opciju da eventualno privatne ustanove preuzmu dio pa da idu sistemom kompenzacije preko Zavoda zdravstvenog osiguranja da se to plati, ali da se taj proces deblokira. To je jedno od rješenja. Ljekarsko uvjerenje ne bi smjelo biti prepreka testiranju prvačića jer mi svakako prema zakonu djecu moramo upisati”, napominje Hasičić.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂

(klix)