Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donio je naredbu koja će se primjenjivati od nedjelje, a kojom je dozvoljeno pružanje usluga u ugostiteljskim objektima u otvorenom i zatvorenom prostoru – samo sjedeća mjesta, uz obvezno pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera.

U ugostiteljskim objektima, i to samo na otvorenom (baštama i terasama) dozvoljena je upotreba i konzumiranje nargila, uz obaveznu promjenu jednokratnog nastavka i jednokratnog crijeva.

Naredbom je zabranjen rad noćnim klubovima i diskotekama.

Donesene su sljedeće odluke:

– Maske su i dalje obavezne u zatvorenim prostorima. Na otvorenom nisu, ako je ispoštovana obavezna distanca od dva metra.

– Dozvoljavaju se javna okupljanja na određenom prostoru i vremenu. Ovom odlukom dozvoljeno je okupljanje 100 ljudi u zatvorenom i 300 na otvorenom. 

– Dozvoljen je rad svim poslovnim subjektima uz praćenje specifičnih preporuka rada kojima se reguliše sigurnost radnika i klijenata.

– Sve zdravstvene ustanove, bez obzira na vlasništvo, obavezno se moraju pridržavati mjera prevencije i kontrole infekcija, uz praćenje svih mjera sigurnosti. 

– Dozvoljava se pružanje ugostiteljskih usluga na otvorenom i zatvorenom prostoru (samo sjedeća mjesta).

– Dozvoljeno je i korištenje nargila uz obaveznu promjenu jednokratnih crijeva i nastavaka. 

– Omogućeno je održavanje sportskih takmičenja na otvorenom bez prisustva publike.

– Svim štićenicima ustanova socijalne zaštite, kazneno-popravnih i staračkih domova omogućen je izlazak iz kruga ustanova uz pridržavanje svih higijensko-epidemioloških mjera. 

– Omogućava se premještanje osoba iz socijalnih ustanova te iz bolnica u socijalne ustanove uz kriterij da se u tim slučajevima takvim osobama određeni period mora osigurati samoizolacija.

– I dalje je zabranjen rad osnovnim i srednjim školama, sa iznimkom održavanja praktičnih vježbi. 

– Omogućava se normalan upis u osnovne, srednje škole i na fakultete uz obavezno poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera.

– Preporučuje se građanima Federacije BiH da ne putuju u inostranstvo bez potrebe, kao što je godišnji odmor. 

Svakih 14 dana radit će se analiza prethodnog perioda, te na osnovu stanja na terenu, donositi dalje odluke.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂

(avaz)