Epidemiološka situacija u Federaciji BiH je povoljna što će doprinijeti novom ublažavanju mjera. Kako je potvrdio Zlatan Peršić, portparol Ministarstva zdravstva FBiH, ove sedmice bi trebala početi treća faza, koja podrazumijeva i otvaranje tržnih centara.

Inače, u protekla 24 sata u FBiH su zabilježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom.

Testirano je ukupno 339 uzoraka, a pozitivni slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu. Od proglašenja pandemije koronavirusa u ovom bh. entitetu je 34.941 uzorak testiran, a 1.025 osoba je zaraženo.

– U FBiH se ukupno oporavilo 914 pacijenata, što znači da trenutno imamo aktivna 73 slučaja. Ukupan broj potvrđenih smrtnih ishoda je 38 – rekao je Peršić.

On je rekao i kako prijetnje od ovog virusa i dalje postoje.

– Mali broj ljudi je bio u kontaktu s ovim virusom, znači da je i dalje veliki broj građana u riziku za ovu infekciju, što znači da ćemo mi novih slučajeva na Covid-19 imati u narednom periodu, aisto tako realno je očekivati da će biti drugi val epidemije, zato insistiramo na pridržavanja mjera zaštite – rekao je Peršić.

Dodao je i da od kretanja virusa zavisi i donošenje novih preporuka i mjera.

Otvaranje tržnih centara

Stav Federalnog štaba civilne zaštite je da ublažavanje mjera ide u tri faze, podsjetio je Peršić, naglasivši da krajem ovog mjeseca predstoji treća faza.

– Ona obuhvata i tržne centre. Konačne naredbe donosi Federalni štab civilne zaštite i ove sedmice očekujemo sjednicu i prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH će biti da se u ovoj novoj fazi dozvoli rad u tržnim centrima uz provođenje epidemioloških mjera – rekao je Peršić.

Klima uređaji rizični

Peršić je potvrdio i kako određeni stručni radovi pokazuju da upotreba klima uređaja može pogodovati širenju respiratornih infekcija, pa tako i koronavirusa.

– U smislu da pojačan protok zraka u prostoriji, može doprinijeti širenju kapljica unutar tog prostora. Naravno, rizik je veći što je taj prostor, u kojem se koristi klima uređaj manji i što je u njemu više ljudi, manja distanca i naravno taj rizik podrazumijeva da ne neko od tih osoba zaražen – rekao je on.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂

(avaz)