Kada smo se Nedim i ja počeli zabavljati, u planovima za zajedničku budućnost izdvojila se i zamisao da pokrenemo naš posao, a želja za samostalnošću bila nam je osnovna motivacija. Ideja da taj posao bude obućarsko-kožarska radnja rodila se sasvim slučajno, kazuje Elma Husanović, koja sa svojom jačom polovinom Nedimom Delićem vodi, ali i radi u zanatskoj radnji u srcu Sarajevu.

Naime, dvadesetjednogodišnji Elma i Nedim su iz Maglaja u Sarajevo primarno došli zbog studija na Fakultetu političkih nauka, a prije nešto manje od godinu i po dana odlučili su se za poslovni poduhvat da bi mogli finansirati školovanje, odnosno stvoriti sigurnu egzistenciju, a ujedno i doprinijeti očuvanju starih zanata.

“Moji roditelji godinama unazad u Maglaju vode obućarsko-kožarsku radnju te je ideja da se mi upustimo u zanatske vode došla slučajno, kroz priču s mojim ocem. S obzirom na to da smo se oboje odlučili živjeti i studirati u Sarajevu, logično je bilo da radnju otvorimo u glavnom bh. gradu”, pojašnjava Elma i dodaje da im je opština Stari grad na Baščaršiji ustupila prostor u kojem danas rade.

Nedim kazuje da su željeli da što mlađi pokrenu svoju radnju, da imaju nešto svoje, te dodaje da su se za samostalni posao odlučili, jer im je bilo nezgodno da od roditelja traže novac za kafu i odlazak na fakultet.

“Zanat smo učili od mog oca, koji je obućar, i mame, koja radi kao korekcionist. Tako su poslovi i kod nas u radnji podijeljeni. Nedim radi sve u vezi s popravkom obuće – lijepljenje, đonjenje, farbanje, promjenu rajsferšlusa, a ja sam zadužena za farbanje kože jakni, torbi, promjene rajsferšlusa na njima, skraćujem hlače…”, priča Elma.

Mlada djevojka spretnih ruku za zanatstvo zna od malih nogu, jer je puno vremena provodila u radnji svojih roditelja osnovanoj 1988. godine, dok je Nedim u vrijeme kada su se Elma i on počeli zabavljati radio u jednoj firmi, te je, kada se rodila ideja da otvore svoju radnju, mjesec dana dolazio kod Elminog oca da uči zanat, uporedo s poslom koji je tada radio.

“Učio sam brzo, što se u našem narodu kaže – išlo mi je od ruke. Bilo je tu nekada i poteškoća, ali kroz šalu kažem kako je Elmin otac imao previše strpljenja za mene”, prisjeća se Nedim.

Studenti koje krasi preduzetnički duh ističu da su mladi ljudi u BiH veoma zapostavljeni, te da im na njihovom poslovnom putu država nije pomogla, odnosno da nisu dobili nikakve beneficije i podsticaje za pokretanje samostalnog posla.

I pored toga što su se samo uz pomoć Elminih roditelja izborili za poslovne želje i zamisli, kazuju da je posao krenuo bolje nego što su očekivali, odnosno mislili su da će im trebati minimalno sedam mjeseci da ostvare ozbiljniji profit, ali da su već drugi mjesec uspjeli zaraditi da plate potrebne troškove, te i da njima ostane novca.

“Stvaramo egzistenciju isključivo svojim radom, ali i doprinosimo očuvanju starih zanata. Zanati poput kovanja džezvi treba da opstaju, to je naša tradicija, ali nisu prijeko potrebni za život, dok je popravka obuće ljudima potrebna u svakodnevnom životu, a u nekim krajevima naše zemlje više ne možete pronaći obućara“, pojašnjavaju Elma i Nedim i dodaju da im je drago što su kao mladi uplovili u ovu vrstu posla, odnosno u očuvanje zanatstva, jer samim tim čuvaju i tradiciju BiH.

Na naše pitanje kako usklađuju privatne obaveze s onima u radnji i na fakultetu, kazuju da je dobra organizacija ključ svega, ali da nekada zna biti zaista teško.

“Nedim je vanredni student, ja sam redovan, a ispite spremamo zajedno, iako nismo isti smjer i ista godina. Obaveze kod kuće ne smatramo obavezama, nego su to trenuci kada možemo da se opustimo zajedno, a radnja je nešto što volimo. Nekada je teško, ali snalazimo se”, kazuje Elma.

Za kraj razgovora vrijedni par, koji je pokazao da želje, ideje, rad i preduzetnički duh mogu obezbijediti egzistenciju i pridonijeti očuvanju starih zanata, mladim ljudima poručuje da nigdje ne može biti lijepo kao u zemlji u kojoj su rođeni.

“Radom i zalaganjem mladi mogu da promijene situaciju u kojoj se sada nalazimo, situaciju u cijeloj državi, a time što će otići iz svoje domovine pokazuju samo svoj kukavičluk. Treba ostati i boriti se”, zaključuju Elma i Nedim.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂