Vrijeme je za mirisne, začinske biljke koje liječe cijelo tijelo…

Da biste dobili veliki žbun bosiljka, potrebno je da iz biljke izvučete maksimum, a to ćete dobiti ako biljki obezbijedite toplinu, sunčevu svjetlost i mnogo vlage.

Ako imate malu saksiju u kojoj uzgajate bosiljak, zaboravite na veliku žetvu. Korijenima bosiljka potrebno je mnogo prostora i zemlje da se dobro protegnu: zato mu obezbijedite veliku saksiju ili ako ste u mogućnosti, posadite ga u bašti.

Ako ga uzgajate iz sjemena, obezbijedite mu mnogo toplote i sunčeve svjetlosti. Biljka bosiljka prati razvoj i rast paradajza, a pravilo za sadnju paradajza je da ga  sadite u baštu sve dok nije hladno da golom nogom stanete na zemlju.

Tek kada je zemlja dovoljno topla i više nema opasnosti od mrazeva, posijte bosiljak ili ga presadite u baštu.

Bosiljak voli vodu, ali ne i baru. Stoga ga posadite u dobro drenirano tlo i uživajte u širokim i mesnatim listovima bosiljka.

Prve listove bosiljka berite kada biljka formira krošnjicu, ali ne dopustite da bosiljak procvjeta. Čim krene da pušta pupoljke vi ih nježno otkinite sa još dva tri lističa okolo. Tako ćete dobiti grm bosiljka koji možete lijepo da berete.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂