Sindikat policije Kantona Sarajevo najoštrije osuđuje svaki vid napada na policijske službenike, kao i napad koji se dogodio 27. marta 2020. godine na Trgu ZAVNIBiH-a, općina Novi Grad Sarajevo, kada su policijski službenici zadobili lakše tjelesne povrede.

Zahtijevamo od nadležnih organa da, u skladu sa zakonima, procesuiraju izvršioce napada na policijske službenike i najoštrije ih sankcioniraju, a našim herojima želimo brz oporavak. Kako je svima poznato, povodom proglašenja pandemije uzrokovane pojavom virusa (COVID-19), na području Federacije Bosne i Hercegovine donesen je niz naredbi Federalnog štaba civilne zaštite, a jedna od njih je “zabrana kretanja građana od 20 do 5 sati, odnosno uvođenje policijskog sata”.

 – No, pojedini građani ne poštuju naredbe, što u ovoj situaciji otežava rad policijskim službenicima. Živimo s opasnošću koja nam neće pružiti mogućnost da ispravimo počinjene greške, a nažalost, ove greške se plaćaju životima – kažu iz Sindikata.

-Poštovani građani, aktuelnu situaciju moramo shvatiti više nego ozbiljno kako zbog nas samih, tako i zbog naše djece, naših roditelja i nama najbližih i najdražih ljudi, koje možemo životno da ugrozimo nepromišljenim postupcima.

Poštujući naredbe nadležnih organa, pomažete svima nama koji smo na prvoj liniji odbrane.

Također, možemo konstatirati i potvrditi da svi segmenti društva i države čine sve da novonastalu situaciju kontroliraju na najbolji mogući način i smanje posljedice. Kao i mnogo puta do sada, možemo se ponositi dosadašnjim doprinosom koji daju svi policijski i državni službenici i namještenici Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije Kantona Sarajevo obavljajući svoje svakodnevne zadatke radi očuvanja sigurnosti i zaštite života i zdravlja građana – kaže Sadik Ećo, predsjednik Sindikata policije MUP-a KS.

(avaz)