Na području Kantona Sarajevo 15 osoba je zaraženo koronavirusom, rekao je premijer KS Mario Nenadić na današnjoj pres-konferenciji istaknuvši da su od 11. marta, kada je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju koronavirusa, počele intenzivne aktivnosti u KS.

Podsjetio je na mjere koje je Vlada KS od tada uvela, poput ograničavanja kretanja i formiranja izolatorija.

– Jučer smo samo 350 migranata smjestili u prostore namijenjene za zbrinjavanje migranata – rekao je Nenadić te pozvao građane da, ukoliko znaju, prijave gdje se migranti okupljaju.

Istaknuo je da će Vlada KS razgovarati i o krizi u privredi koja se održava na radna mjesta u vezi s otpuštanjem radnika.

Kanton Sarajevo, u saradnji s UNDP-om, ide u veliku nabavku respiratora i medicinske opreme, u šta će biti uloženo 6,5 miliona KM.

– Tri i po miliona KM tražili smo jučer od Vlade FBiH, da milion ide za sektor zdravstva, milion za privredu i milion i po za druge sektore – rekao je Nenadić, dodavši da plaće u javnom sektoru nisu upitne.

U Suhodolu se, kako je rekao, stvaraju kapaciteti, a njihova namjena još nije određena.

– Za šta ih stvaramo, još nismo odlučili, ali zlu ne trebalo – rekao je Nenadić te dodao da će KS tokom dana dobiti skoro 4.000 testova, a radit će se u tri laboratorija.

Istaknuo je da su kršenja donesenih mjera spala na 5 posto te je zahvalio građanima na disciplini.

(avaz)