Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH obratio se 19. marta Ministarstvu za obrazovanje s molbom da, u skladu sa svojim ovlastima, donesu naredbu kojom se potpuno obustavlja rad u predškolskim ustanovama i osnovnim školama na području Kantona Sarajevo za radnike koji koriste javni prijevoz, a koji je od 19. marta obustavljen.

Naveli su u apelu da su usposlenici jedne osnovne škole u samoizolaciji te da je više od 1.000 osoba u KS u samoizolaciji, kao i da su u Sarajevu evidentirane tri osobe koje su zaražene koronavirusom. 

– Svi radnici jedne osnovne škole su u samoizolaciji i niko od njih nije testiran, iza nas je radna sedmica u kojoj su svi učesnici odgojno-obrazovnog procesa bili maksimalno opterećeni, dugotrajno sjedenje za računarom je počelo ugrožavati zdravstveno stanje učenika te se mora hitno reagirati da se se zaštiti psiho-fizičko zdravlje djeteta, u skladu sa Zakonom i međunarodnim konvencijama – navodi se u zahtjevu.

Istaknuli su u molbi da se donese naredba skraćivanja časova na 30 minuta, da nastavnici reduciraju nastavne sadržaje za 30 posto, da se smanji administrativno opterećenje nastavnika, kao i da se u potpunosti zatvore svi objekti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja na području Kantona Sarajevo.

– Treba raditi na jačanju imuniteta, u svakom smislu, a ni pod razno iscrpljivati učenike, njihove roditelje i radnike. Ako sačuvamo sebe, sačuvat ćemo i druge oko nas – naveli su iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.

(avaz)