Svi letovi na Međunarodnom aerodromu Sarajevo odvijaju se po ranije utvrđenom redu letenja, pa tako se danas očekuju dolazni letovi iz Istanbula, Dohe, Štokholma, Minhena, Beča, Beograda, Zagreba, kao i povratni letovi za te destinacije – potvrdila je Feni portparol Međunarodnog aerodroma Sarajevo Sanja Bagarić.

Dodala je da će aviokompanija ”Lufthansa” zbog prevencije širenja korovavirusa otkazati letove iz Sarajeva za Minhen, pa su tako otkazani letovi ove kompanije za 16., 17., 21., 23. i 25. mart.

– Broj putnika za prvih 12 dana ovog mjeseca smanjen je za 23 posto, dok je otkazano 26 letova – naglasila je Bagarić.

Prema njenim riječima, Federalna uprava za inspekcijske poslove je u vršenju pojačanog inspekcijskog nadzora na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u prethodnom periodu angažirala dodatnih šest uposlenika kako bi svi putnici koji dolaze iz Njemačke, Španije, Francuske, Italije, Irana, Kine i Sjeverne Koreje, što brže i efikasnije prolazili kontrolu.

– Inspektori im pomažu pri popunjavanju sanitarnog upitnika, daju im rješenje o ograničenom kretanju i izolaciji, te da bi, u slučaju potrebe, što prije bili stavljeni pod zdravstveni nadzor – kazala je.

Bagarić je napomenula da je u funkciji i termalna kamera koja omogućava detekciju putnika s povišenom tjelesnom temperaturom, te je u saradnji s radnicima Međunarodnog aerodroma Sarajevo osiguran prostor za privremenu izolaciju osoba s povišenom temperaturom do dolaska epidemiologa i doktora.

Uposlenici Međunarodnog aerodroma Sarajevo i Granične policije BiH pružaju svu potrebnu pomoć i sarađuju s federalnim inspektorima kako bi se osigurala obavezna procedura sanitarne kontrole prema naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva – kazala je Bagarić.

(avaz)