Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu s premijerima Republike Srpske Radovanom Viškovićem i Federacije BiH Fadilom Novalićem o aktuelnoj situaciji u vezi s pojavom koronavirusa.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i ministri u Vijeću ministara – civilnih poslova Ankica Gudeljević i sigurnosti Fahrudin Radončić – razmatrane su dodatne mjere s ciljem sprečavanja pojave širenja i suzbijanja zarazne bolesti. Data je preporuka ministru sigurnosti da uvede privremenu zabranu ulaska u BiH za strane državljane koji dolaze iz područja s intenzivnom transmisijom koronavirusa.

To se odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, te pojedinim provincijama Narodne Republike Kine, Južne Koreje i Irana.

Na sastanku je istaknuto da epidemiološka situacija u zemlji nije dramatična i da nadležne institucije poduzimaju sve potrebne preventivne mjere u skladu s preporukama epidemiologa i Svjetske zdravstvene organizacije, te je upućen apel svim građanima da se pridržavaju instrukcija ministarstava zdravlja i zdravstvenih institucija, kao i da izbjegavaju putovanja u zemlje s pojačanom transmisijom koronavirusa.

(avaz)