U Italiji se koronavirus širi ogromnom brzinom, mnogo brže nego što je to bio slučaj u Kini. Upravo zbog toga, kažu nam iz agencije Soul Azur-Buena Vista, otkazani su svi aranžmani za Italiju.

“Koronavirus se mnogo odrazio na turističke agencije. Imali smo zakazanu turu za Vijetnam, koja je trebala da ide 27. februara, imali smo 25 prijavljenih ljudi, velika grupa za takvu zemlju, i otkazali smo je još prije mjesec dana, kad se tek pojavio koronavirus. Nismo očekivali da će se tako brzo proširiti, međutim jeste i nakon toga smo počeli otkazivati putovanja za Veneciju, Veronu, Milano, Rim, Azurnu obalu…”, kažu iz Sol Azura.

Kada je riječ o alternativnim aranžmanima, to funkcioniše bez problema.

“Kao alternativu smo ponudili Prag i Beč što se tiče autobusa, a što se tiče avionskih aranžmana, tu je Istanbul. Provjeravamo stalno, nema nikakavih upozorenja za Istanbul. Imamo aranžmane objavljene za 1. maj i nadamo se da će se do tada stabilizirati situacija”, ističu iz Sol Azura.

Iz Relax Toursa također kažu kako su sva njihova putovanja za Italiju otkazana posljednji mjesec.

“Najviše imamo otkazanih aranžmana za Rim i Milano, a što se tiče ostalih destinacija, kao što je Istanbul, tu nema problema. Posljedice su ogromne, ali ne vjerujemo da će situacija trajati pretjerano dugo i očekujemo da će se stabilizovati”, optimistični su iz Relax Toursa.

Ljudi bez problema mogu, dodaju, izvršiti povrat novca za uplaćene aranžmane.

“Imamo preporuku Ministarstva vanjskih poslova, za Italiju naprimjer, da je rizično da se putuje u zemlje pogođene koronavirusom, shodno tome i aviokompanije su fleksibilne. Ljudima vraćaju novac ili mogu zadržati uplatu avansa za neko drugo putovanje, u svakom slučaju postoji kompenzacija”, napominju iz ove agencije.

Planirana putovanja u Italiju za 8. mart i za 28. mart otkazala je i turistička agencija ARD Travel.

“S obzirom na koronavirus, sve je otkazano za Italiju, jer nam je sigurnost putnika najvažnija. Ostali aranžmani za Ljubljanu, Istanbul, Češku… uredno se realizuju. Ovo je dosta veliki udarac za turističke agencije, nije zanemarivo, ali nadamo se da će biti bolje”, kažu iz ARD Travela.

(klix)