Također, iz MUP-a Kantona Sarajevo napominju da to ne mora biti samo u slučaju saobraćajnog prekršaja da bi se vozilo oduzelo. Tu su i mnogi drugi oduzeti auti korišteni u određenim krivičnim djelima ili koji su učestvovali u teškim saobraćajnim nesrećama.

Divljanje na autoputu

Nekadašnji poligon za polaganje vozačkog ispita u Butmiru pretvoren je u depo na kojem MUP KS odlaže sve te privremeno oduzete automobile, različitih marki i godina starosti.

Jedan od posljednjih slučajeva oduzimanja vozila zbog divljanja u vožnji dogodio se na autoputu A1 u smjeru Sarajevo – Zenica. Automobil je užetom za sobom vukao sanke na kojima je sjedio muškarac i to u pratnji druga dva vozila s upaljena sva četiri žmigavca. Na automobilu koji je vukao sanke bio je otvoren gepek u kojem je sjedio drugi muškarac i snimao video.

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo su nadležnom Prekršajnom odjeljenju Općinskog suda u Sarajevu uputili zahtjev za izdavanje naredbe o privremenom oduzimanju vozila od svih učesnika ovog prekršaja, s ciljem zaštite interesa opće sigurnosti i čuvanja života i zdravlja ljudi, što je Sud u konačnici i prihvatio. Izdata je naredba da se oduzmu Nissan Qashqai, Mercedes i Golf.

Naredbe suda

“Policijski službenici privremeno oduzimaju vozila u skladu sa zakonom na osnovu pismene naredbe nadležnog suda ili usmene naredbe ukoliko postoje razlozi hitnosti. Predmeti koji se po krivičnom zakonu imaju oduzeti ili koji mogu poslužiti kao dokaz krivičnom postupku privremeno će se oduzeti i na osnovu sudske odluke će se osigurati njihovo čuvanje. Po krivičnom zakonu mogu se oduzeti predmeti koji su upotrijebljeni ili su bili namijenjeni za počinjenje krivičnog djela ili koji su nastali počinjenjem krivičnog djela te kad postoji opasnost da će biti ponovo upotrijebljeni za počinjenje krivičnog djela ili kad se radi zaštite opće sigurnosti ili iz razloga morala lišenje čini prijeko potrebnim, ako su vlasništvo počinitelja”, pojasnio nam je Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo

Nakon privremenog oduzimanja predmeta o daljnjem statusu, vraćanju ili trajnom oduzimanju motornog vozila odlučuje nadležni organ, odnosno postupajuće tužilaštvo i nadležni sud.

“Ukupan broj privremeno oduzetih motornih vozila na području Kantona Sarajevo je promjenjiva kategorija, jer se u kontinuitetu vrši privremeno oduzimanje i vraćanje motornih vozila legitimnim vlasnicima, a trenutno se na mjestu deponovanja privrmeno oduzetih vozila nalazi oko 430 vozila koja su kroz duži vremenski period deponovana po raznim osnovama”, kaže Hadžiabdić.

Rješavanje slučaja

Vrijeme deponovanja i rješavanja konkretnog predmeta zavisi od više faktora, kao što su osnovi sumnje, da li su na vozilu krivotvorene identifikacione oznake, potreba vještačenja, da li je vozilo korišteno kao sredstvo izvršenja krivičnog djela ili u prekršajnom osnovu možda postoje zakonom propisani razlozi za oduzimanje istog do završetka postupka, zatim da li je predmeto izvršenja krivčnog djela i slično.

“Postoje situacije kada se privremeno oduzeto vozilo vrati vlasniku u kraćem roku od dana oduzimanja, a postoje postupci gdje taj proces može trajati više godina”, navodi Hadžiabdić.

(klix)