Na rezervacije letova i prevoza uoči 14. februara, koji se praznuje i kao dan zaljubljenih, u Bosni i Hercegovini je prošle godine potrošeno više od 18.000 evra, dok je više od 30.000 evra otišlo na rezervacije hotelskog smještaja u tom periodu.

Pokazuju to podaci o kartičnim transakcijama obavljenim u periodu neposredno uoči i na sam ovaj praznik.

Širom svijeta, u posljednje tri godine, broj transakcija u ovom periodu poraste za oko 31 odsto, a korisnici sve više novca troše kako bi priuštili neka iskustva, a manje za kupovinu tradicionalnih poklona poput cvijeća, nakita i ljubavnih čestitki.

Globalno je zabilježen rast u broju rezervacija hotelskog smještaja u ovom periodu do 22 odsto, kao i bukiranja letova za odlazak na romantične destinacije do 13 odsto.

Tako “ljubavna ekonomija” raste pet puta brže od globalne ekonomije. U periodu oko Dana zaljubljenih tokom posljednje tri godine na globalnom nivou onlajn kupovina je porasla za 57 odsto po broju transakcija.

Beskontaktna plaćanja, takođe, bilježe rast kod korisnika koji vole da kupuju u prodavnicama, te i tu ima ogromno povećanje od 175 odsto od 2017. godine, pokazuje najnovije istraživanje Mastercard LoveIndex provedeno u 53 zemlje svijeta.