Omogućeno uzimanje uzorka koji se šalje na detaljniju patohistološku obradu…

Na Klinici za gastroenterohepatologiju KCUS prvi put je urađena fino-iglena biopsija promjene u tkivu gušterače pod kontrolom endoskopskog ultrazvuka (EUS – FNB). Ovo je prvi zahvat ovog tipa koji je urađen u Bosni i Hercegovini, a u regionu se radi samo u nekim centrima u Hrvatskoj i Sloveniji.

Prema riječima dr. Vedada Papovića, koji je zajedno s timom anesteziologa i endoskopskih sestara izveo ovaj zahvat, ranije je rađena fino-iglena aspiraciona punkcija (FNA), čime je uziman uzorak namijenjen samo za citološku analizu. 

Nabavkom najsavremenijih finih igala, adekvatne opreme i aparata od sada je u primjeni i EUS – FNB, čime je omogućeno uzimanje uzorka koji se šalje na detaljniju patohistološku obradu.

– Zahvaljujući primjeni najsavremenije opreme, te stručno educiranom kadru, omogućena je znatno pouzdanija dijagnostika bolesti probavnog sistema. Osobito bolesti gušterače, bilijarnog stabla i jetre (biliopankreatična patologija). Ovom metodom je moguće tačno detektirati vrstu karcinoma i time omogućiti optimalnu terapiju za svakog pacijenta. Pravilna i pravovremena dijagnostika, uz adekvatnu terapiju, ključni su u liječenju – ističe dr. Papović.

Pouzdanija dijagnostika

Dr. Papović dodaje da zahvat u prosjeku traje tridesetak minuta, a prva pacijentica bila je 62-godišnja žena iz Sarajeva.

– Kod ove pacijentice je postojala sumnja na karcinom gušterače s vjerovatnim metastazama u jetri. Trenutno stanje pacijentice i ranije urađena dijagnostika isključuju operativni tretman, tako da će pacijentica biti kandidat za sistemsku onkološku terapiju. U ovom slučaju uzorak dobiven fino-iglenom biopsijom je od presudnog značaja za patohistološku analizu i određivanje adekvatne terapije u daljem liječenju – ističe dr. Papović.

U narednih mjesec na Klinici za gastroenterohepatologiju počet će se raditi i radiofrekventna ablacija kod oboljenja jednjaka (Barettov jednjak).

Riječ je o ablaciji (spaljivanju) izmijenjene sluznice jednjaka, koje se smatra prekancerozom, odnosno stanjem iz kojeg se može razviti karcinom.

Pripreme za uvođenje ovog zahvata u rad su u toku educiran je kadar te je nabavljena potrebna oprema.

Proširen spektar

Generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović navodi da je uvođenje novih procedura i metoda imperativ želimo li ići u korak sa savremenim medicinskim tokovima. Nabavkom najsavremenijih aparata i opreme, te planskim provođenjem edukacija znatno je proširen spektar dijagnostičkih i terapijskih usluga.

– Sve aktivnosti i projekti u KCUS realiziraju se shodno prioritetima i detaljnim analizama i izvještajima s klinika. Širenjem spektra usluga direktno ćemo spriječiti izmještanje bolesnika na liječenje izvan Bosne i Hercegovine. Prvi smo i jedini koji nude određene dijagnostičke i terapijske usluge u našoj zemlji, zbog čega se za liječenje u KCUS sve više odlučuju i pacijenti iz susjednih zemalja. Uvođenjem fino-iglene biopsije na Klinici za gastroenterohepatologiju napravili smo veliki iskorak u dijagnosticiranju i liječenju malignih oboljenja. U posljednje četiri godine znatno smo unaprijedili rad svih Klinika. KCUS je postao prepoznatljiva zdravstvena ustanova u regionu. Opredijeljeni smo za unapređenje kvalitete zdravstvenih usluga, što svakodnevno potvrđujemo uspješno realiziranim projektima. Svaki projekt KCUS je stepenica više u jačanju zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini – izjavila je prof. dr. Izetbegović.

(avaz)