Osim porođajnih bolova, mnoge žene za mastitis kažu da je bol koji je teško opisati. A ove muke često prate i brojne dileme, posebno oko dojenja bebe.

1. Dojka je tvrda i napeta, temperatura mi je povišena. Šta da preduzmem?

Intenzivno praznite dojke, uz redovne podoje. Ako tokom narednih sati temperature padne, znači da je u pitanju bio zastoj mlijeka ili početni mastitis, tako da je problem riješen.

2. Da li smijem da nastavim da dojim ako imam povišenu temperaturu?

Najvažnije u toku mastitisa je nastaviti sa dojenjem! Niko ne može da isprazni dojku kao beba. Nekada mlijeko može zbog zapaljenskog procesa u dojci da izmijeni ukus (postaje više slano).

3. Kada treba da se javim ljekaru?

Ako je i pored redovnog pražnjenja dojka tvrda i otečena, a koža iznad promjene crvena ili modra ili se povišena temperature održava javite se ljekaru. Vjerovatno vam je potreban antibiotik, a nekada je potrebno i uz pomoć ultrazvuka provjeriti da se ne stvara apsces.

4. Da li smijem da dojim dok pijem antibiotik ili uzimam lijekove za povišenu temperaturu?

Ljekar će Vam prepisati antibiotik uz koji možete da nastavite sa dojenjem; jedna ili dvije tablete paracetamola ili brufena ne mogu naškoditi djetetu, a Vama će pomoći.

5. Na ultrazvuku je potvrđeno da imam apsces dojke i savjetovana je drenaža. Da li to znači da moram da prekinem dojenje?

Ne znači! Za vrijeme liječenja mastitisa nastavićete da dojite na zdravoj dojci. Prekid dojenja na zahvaćenoj dojci biće samo kratkotrajan, dok se apsces ne izdrenira.

6. Da li se mastitis može ponovo javiti?

Mastitis se može spriječiti ako slijedite savjete za prevenciju; morate biti uporni, opuštanja nema sve dok traje laktacija! Nemojte podcijeniti prve znake upozorenja, reagujte odmah, da bi se problem riješio prije nego što se jave ozbiljni simptomi infekcije i komplikacije. Uživajte sa vašom bebom, znajući da joj pružate najbolju hranu koju joj je priroda namijenila!