Afte su bijele ranice u ustima koje mogu biti vrlo neugodne i bolne, posebno ako ih dotaknete jezikom ili hranom. Iako nisu zarazne niti opasne za zdravlje, njihovo peckanje je vrlo iritantno, a zbog toga što su stalno vlažne, proces zacjeljivanja je vrlo spor.

Afte su ranice u usnoj šupljini i pojavljuju se kod dvadeset posto ljudi. Češće se pojavljuju kod žena i mlađe populacije. Nedostatak vitamina B i minerala poput željeza, cinka i folne kiseline, stres, slab imunitet, slabokrvnost, bolesti želuca i crijeva, ali i određeni lijekovi mogu utjecati na nastanak afti.

Najčešće se mogu pojaviti na jeziku, obraznoj sluznici ili sluznici usana, a nikad na tvrdom nepcu i na desnima. Mogu biti male, velike i one slične herpesu. Malene su, do jedan centimetar, u prosjeku traju od sedam do četrnaest dana i ne ostavljaju ožiljke.

Velike afte su one veće od jednog centimetra i mogu trajati od četiri do šest nedjelja. Sporije zarastaju jer se radi o dubljoj ranici. Kada se one pojave, onda se i uvećavaju limfni čvorovi.

Afte nalik herpesu ili herpetiformne afte su ranice veličine jedan-dva milimetra i dolaze u naslagama. Najčešće se pojavljuju ispod jezika i na sluznici obraza i jezika. Podsjećaju na herpes, ali s njim nemaju nikakve veze. Za razliku od herpesa, kod afti nema temperature i bolova u tijelu.

Savjeti za ublažavanje simptoma afti

  • Pažljivo perite zube. Koristite mekane četkice.
  • Kod afti izbjegavajte krutu hranu, poput kore hljeba, čipsa, tvrdog meso ili pržene ribe. To može samo nadražiti aftu i pojačati bol.
  • Izbjegavajte sve kisele i jake napitke, poput alkohola i gaziranih pića. Isto vrijedi i za kisele i jake začine.
  • Vruća hrana i piće također pogoršavaju simptome.

Smatra se da afta može nastati i prilikom korištenja nekih zubnih pasta, pa preventivno možete promijeniti pastu za zube koju koristite

Pomoći će vam i rastvor od sode bikarbone…

U kašičici napravite pastu od sode bikarbone i vode. Odmaknite usnu od desni, te mješavinu nanesite štapićem za uši direktno na aftu. Ostavite deset-petnaest sekundi da se osuši. Soda bikarbona će smiriti peckanje, “zatvoriti” ranu i dezinficirati je. Postupak ponavljajte kad god želite, a najbolje nakon spavanja i jela.