Izgorio kontejner u sarajevskom naselju Socijalno

Na odraze naše nekulture možemo naići gotovo na svakom koraku. Jedna od ilustracija takvog ponašanja je uništavanje stvari koje nam svima koriste, kao što su klupe u parku ili u ovom slučaju kontejneri za smeće.

Naime, naišli smo na jedan od nedavno postavljenih plastičnih kontejnera koji je potpuno izgorio. Uzrok, kao i počinilac, je nepoznat. Može biti istresen vreli pepeo iz kućnog ložišta peći za grijanje, može biti neugašen opušak cigarete… Nije isključeno i da je neko iz obijesti svjesno zapalio kontejner.

No, bez obzira šta je uzrok, posljedica je da su ljudi iz okolnih i zgrada u sarajevskom naselju Socijalno ostali bez kontejnera u koji mogu odložiti smeće.

Plastični kontejner je u potpunosti izgorio…

Da ne bude zabune, odnosno da ne bi neko pomislio kako je ovo žalopojka za “onim Sarajevom”, kojeg tako često idealiziramo u našim glavama, i prije rata su u Sarajevu paljeni kontejneri, i slučajno i namjerno. To je u Sarajevu, nažalost, uobičajena pojava.

Međutim, zapaljeni kontejneri, kao i snijeg zimi, izgleda da su iznenadili nadležne u KJKP “Rad”.

Zbog činjenice da su kontejneri vrlo često meta piromana, postavlja se pitanje ko je u KJKP “Rad” došao na ideju da u Sarajevu postavi plastične kontejnere. Takvo nešto, mišljenje je mnogih, moglo je pasti na pamet samo nekome ko nema iskustva u ovoj oblasti komunalne djelatnosti ili nekome koga uopće nije briga za moguće posljedice, piše “Oslobođenje”.

Svako ko je želio da se informira mogao je jednostavno, kao što smo i mi uradili, nazvati Profesionalnu vatrogasnu brigadu Sarajevo i saznati da vatrogasci svakog mjeseca imaju po nekoliko desetina intervencija gašenja zapaljenih kontejnera.

Metalni kontejneri, s obzirom da sami ne gore, u velikoj mjeri mogu spriječiti da se vatra proširi na okolne automobile ili čak kuće i zgrade. Plastični kontejneri to ne mogu jer i oni gore. Štaviše, mogu biti uzrok još veće štete…