Foto: Ilustracija

Razvoj informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT) uveo je brojne promjene u protekle tri decenije, ali uz velike prednosti, upotreba informacijsko-komunikacijskih tehnologija otvorila je i ogroman prostor za različite zloupotrebe: od manjih društveno neprihvatljivih ponašanja do najtežih krivičnih djela.

Tačan broj djece koja su doživjela seksualnu eksploataciju ili zlostavljanje još uvijek nije poznat.

Registrirani slučajevi čine samo “vrh ledenog brijega” u poređenju sa stvarnim brojem neotkrivenih slučajeva. Kada se otkriju novi slučajevi, prioritet se daje zaštiti najboljeg interesa djeteta/žrtve, što obično zahtijeva isključenje javnosti, tako da građani mogu steći pogrešan dojam da u Bosni i Hercegovini nema seksualne eksploatacije i zlostavljanja u internet-okruženju.

Naprotiv, rezultati studija provedenih u Bosni i Hercegovini ukazuju na to da se djeca suočavaju s ozbiljnim problemima u digitalnom okruženju.

Studija provedena na reprezentativnom uzorku djece u Bosni i Hercegovini, u dobi od dvanaest do šesnaest godina, pokazala je da je svako sedmo dijete doživjelo neki oblik nasilja u digitalnom okruženju.

Prema tvrdnjama djece, ti problemi su izuzetno teški za njih, a ponekad su čak veći od nasilja u stvarnom svijetu, iako odrasli ne obraćaju dovoljno pažnju na njih i često potcjenjuju te probleme.

Djeca pristupaju internetu s različitih uređaja, obično s mobilnih telefona. Većina nije svjesna potencijalnih rizika i ne zna kako se zaštititi u internetskom okruženju. Često dijele svoje i tuđe lične podatke.

Polovina djece uključene u jednu studiju primila je poruke od nepoznatih osoba, a isti broj je prihvatio te nepoznate osobe za prijatelje na društvenim mrežama. Svako deseto dijete prihvatilo je upoznati se u stvarnom svijetu s nepoznatom osobom, odnosno osobom koju je dijete upoznalo samo putem društvenih mreža.

Oni koji bi trebali pružati sigurnost djeci, prvenstveno njihovi roditelji i nastavnici, u pravilu ne posjeduju dovoljno znanja o rizicima u digitalnom okruženju. Neupoznatost roditelja s ovom problematikom ugrožava njihovu kontrolu nad aktivnostima djece na internetu.

Sigurnost na internetu također nije dio nijednog nastavnog programa, tako da se o toj temi rijetko razgovara u školama. Sve to pokazuje da su djeca u Bosni i Hercegovini veoma ranjiva dok su na internetu.

S obzirom na to da su upoznate s ovim činjenicama, kao organizacije kojima je misija zaštita djece, UNICEF, Međunarodni forum solidarnosti (IFS) – “Emmaus” i “Save the Children” osnovale su Konzorcij Bosne i Hercegovine, koji provodi inicijativu nazvanu “Prevencija i suprotstavljanje seksualnom iskorištavanju i zlostavljanju djece putem interneta u Bosni i Hercegovini”.

Tu inicijativu podržava Globalni fond “Zaustavimo nasilje nad djecom” i ona obuhvata širok raspon aktivnosti u podizanju svijesti o rizicima po djecu na internetu i sprečavanju eksploatacije i zlostavljanja djece putem interneta.

“Oprema koja se koristi za prikupljanje dokaza u slučajevima, koja vrijedi više od 100.000 eura, donirana je Policijskoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine i Policiji Brčko distrikta. Pored nabavke forenzičke opreme, organizacija ‘Save the Children’ organizirala je i specijalističku edukaciju za policijske službenike o upotrebi te opreme”, saopćeno je iz “Save the Children”.