Bosnu i Hercegovinu je od 2013. do 2019. godine napustilo više od petsto dvadeset (520.000) hiljada stanovnika. Pokazuju to posljednji podaci Ankete o radnoj snazi koju je objavila Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine i Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini.

Mladi obrazovani ljudi napuštaju zemlju jer u njoj ne vide perspektivu, a sve više odlaze i cijele porodice. Država nema strategiju kojom bi ih zadržala. Još je gore što mnogi ne vide da će u narednih nekoliko godina biti bolje. Zato je za mnoge Njemačka upravo obećana zemlja.

No ni tamo, objašnjava Kasim Rašidović – advokat koji već dugo tamo živi i radi, nije uvijek samo med i mlijeko. Prije svega, savjetuje on, treba se prije odlaska dobro raspitati, naročito što Njemačka ne vrednuje sve fakultete.

On objašnjava da se na stranici „Anabin“ nalazi lista sa spiskom srednjih škola i fakulteta na kojoj su jasno istaknute oznake koje diplome se priznaju, a koje ne.

– Oznaka H+ predstavlja da su taj fakultet ili školu priznali Nijemci, dok H- označava da građani Bosne i Hercegovine sa tim završenim fakultetom ili školom ni ne pokušavaju aplicirati za Njemačku. Postoji i znak H+/-, što znači da možda vrijedi pokušati. Bitno je istaknuti da ne znači da priznavanje fakulteta znači i automatsko priznavanje diplome – kazao je Rašidović za “Avaz”.

Pojašnjava da građani  Bosne i Hercegovine moraju znati da ni u Njemačkoj nije sjajno, te da postoji niz problema na koje moraju obratiti pažnju ukoliko se odluče na taj korak.

– Treba da budu svjesni da Nijemci o svemu vode računa i da baš sve provjere. Ne smiju se zaslijepiti cifrom koju vide u ugovoru. Najviše se traži medicinsko osoblje i zanatlije svih vrsta. Ovaj novi zakon od 1. marta važi za cijeli svijet, pa i o tome treba voditi računa – kazao je Rašidović.

Ukoliko je pored imena škole ili fakulteta H-, Rašidović preporučuje da se i ne pokušava s diplomom te obrazovne ustanove aplicirati za posao u Njemačkoj.