U ponedjeljak, 10. februara sa početkom u 19:30 sati, u Narodnom pozorištu Sarajevo bit će izvedena komedija „Buba u uhu“ u režiji Admira Glamočaka.

“Buba u uhu” jedan je od najboljih i najčešće izvođenih Feydeauovih pozorišnih komada. Njegove duhovite, otkačene i virtuozno napisane tekstove obožava publika u cijelom svijetu. Feydeauovo pozorište je blisko farsi, prepuno bučne komike, nevjerojatnih zapleta i apsurda.

U predstavi igraju: Aldin Omerović, Sanela Pepeljak, Aleksandar Seksan, Admir Glamočak, Snežana Bogičević, Izudin Bajrović, Emina Muftić, Senad Bašić, Alen Muratović, Tatjana Šojić, Merima Lepić-Redžepović, Nerman Mahmutović i Vedran Đekić.

Opera “Don Carlo”

Posjetite Narodno pozorište Sarajevo u utorak, 11. februara 2020. godine u 19:30 sati, i prepustite se užitku koji će vam priuštiti solisti i hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, uz gostujuće soliste i pratnju Sarajevske filharmonije, izvodeći veličanstvenu operu Giuseppea Verdija „Don Carlo“ u režiji Gorana Golovka – gosta iz Hrvatske. Dirigent predstave je maestro Ivo Lipanović. Opera “Don Carlo” bit će izvedena u sklopu Međunarodnog festivala Sarajevo “Sarajevska zima 2020”.

Predstava “Leptir”

U četvrtak, 13. februara 2020. godine u 19:30 sati, predstavu „Leptir“ u režiji Emira Kapetanovića, prema tekstu Aleksandra Radunovića, možete pogledati na Maloj sceni EN FACE. Ovo će biti dvadeseto izvođenje predstave “Leptir”.

Tekst govori o otuđenosti unutar porodice, usljed nedostatka komunikacije, a to je problem mnogih današnjih porodica. Komunikacija unutar porodica danas se obavlja putem mobitela, kompjutera i drugih sredstava komunikacije koja ne uključuju prisustvo stvarne emocije. U predstavi igraju: Aleksandar Seksan, Ermin Sijamija i Sanela Pepeljak.

Balet “Omer i Merima”

U petak, 14. februara sa početkom u 19:30 sati, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izveden balet “Omer i Merima” u režiji i koreografiji Belme Čečo–Bakrač, na muziku Đele Jusića, a po libretu Gradimira Gojera.

U predstavi sudjeluju: solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, uz gosta iz Beograda Milana Rusa koji će utjeloviti ulogu Omera, hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, učenici Osnovne muzičke škole „Mladen Pozajić“ i Srednje baletne škole Sarajevo i Sarajevska filharmonija, a kojom će dirigirati Aida Jažić.

Predstava “Sve se nekako preživi, osim smrti”

U subotu, 15. februara 2020. godine u 19:30 sati, bit će izvedena dramska predstava “Sve se nekako preživi, osim smrti” rađena prema tekstu Ljubice Ostojić, a u režiji Dine Mustafića.

Predstava govori o Sarajevu i njegovom ironičnom pogledu na sebe. Glavni protagonist ove predstave je Sarajevo u pozadini jedne sarajevske porodice koja živi svoj život, koja ima svoje gubitke, vijek trajanja: dok jedni dolaze, drugi odlaze… Predstava otvara niz političkih, socijalnih i egzistencijalnih problema na univerzalan način.

U predstavi igraju: Ejla Bavčić, Izudin Bajrović, Kaća Dorić, Aleksandar Seksan, Emina Muftić, Amila Terzimehić, Dina Mušanović, Vedran Đekić, muzičar Kenan Kojić, članovi baletnog ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo Hariz Šabanović i Jasenko Matković, kao i članovi hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo.

Rezervaciju ulaznica možete izvršiti putem veb-stranice www.nps.ba ili putem blagajne koja radi u terminima od 9:00 do 11:30 sati i od 15:30 do 19:30 sati.